Nejprve si připravíme domácí drobení do polévky. V misce vidličkou rozmícháme vejce, přidáme sůl a přisypáváme hrubou mouku. Průběžně důkladně promícháme. Mouky dáme tolik, až vytvoříme tužší hrudku těsta do ruky, která jde strouhat.
Na tác nebo větší talíř z těsta na hrubém struhadle nastrouháme drobení, aby se nelepilo k sobě, těsto v ruce otáčíme a máčíme v mouce. Rukou drobení rozprostřeme.
Do hrnce nalijeme mléko, dáme ho vařit a hlídáme, aby nepřeteklo. Jakmile mléko začne vřít, osolíme ho a zamícháme. Do vroucího mléka přisypeme drobení a promícháme, aby se neslepilo. Množství záleží na tom, jak hustou mléčnou polévku chceme mít. Vaříme, dokud drobení nezměkne. Nakonec přidáme do polévky plátek másla. Můžeme přidat i nasekanou petrželku.
Maminčinu mléčnou polévku ihned podáváme.