reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Maminčina mléčná polévka

Recept na polévku z mého dětství, jak ji vařila maminka. Moje děti ji také měly rádi.


  • 2,6

    33×

    2,5 33
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

drobení

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme domácí drobení do polévky. V misce vidličkou rozmícháme vejce, přidáme sůl a přisypáváme hrubou mouku. Průběžně důkladně promícháme. Mouky dáme tolik, až vytvoříme tužší hrudku těsta do ruky, která jde strouhat.

Na tác nebo větší talíř z těsta na hrubém struhadle nastrouháme drobení, aby se nelepilo k sobě, těsto v ruce otáčíme a máčíme v mouce. Rukou drobení rozprostřeme.

Do hrnce nalijeme mléko, dáme ho vařit a hlídáme, aby nepřeteklo. Jakmile mléko začne vřít, osolíme ho a zamícháme. Do vroucího mléka přisypeme drobení a promícháme, aby se neslepilo. Množství záleží na tom, jak hustou mléčnou polévku chceme mít. Vaříme, dokud drobení nezměkne. Nakonec přidáme do polévky plátek másla. Můžeme přidat i nasekanou petrželku.

Maminčinu mléčnou polévku ihned podáváme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Maminčina mléčná polévka

    Celkový počet komentářů: 6
    • Jitka
      Jitka

      mlecna polevka

      Kdybych varila polevku po vasem,tak se me mleko pripali.Delavala jsem ji takto-dala jsem trochu vody do hrnce,kdyz se voda zacala varit pridala jsem domaci nudle,po 5 minutach,kdyz byla skoro voda vyvarena jsem pridala plnotucne mleko a nechala prejit varem a osolila.Takto jsme ji milovali vsichni.Nac varit dlouho mleko,zbytecne se zraci vitaminy.

      08.06.2015 11:26:31

      • Conny
        Conny

        Re: mlecna polevka

        Delší dobu již na tyto stránky nepřispívám, ale na Váš dotaz chci dodat: Tímto způsobem polévku vařila babička, maminka i já. Ještě se mi ji nepovedlo připálit. Ani mému již dospělému synovi. Mléko nevaříte dlouho. Necháte přijít k varu, osolením a mícháním případná pěna klesne. Jakmile vzápětí stoupne var, vsypu požadované množství drobení. Čerstvé stačí jen mírným varem (klokotáním) provařit tak 2 minuty. Jde to opravdu rychle. Do hotové polévky můžete přidat máslo, nebo zakvedlat i vajíčko nebo tu petrželku. Jak je libo. V každém případě tak zvýšíte vitamíny v ní. Rozhodně se vaří podstatně kratší dobu, než takový klasický pudink. Navíc babičky do něho přidávali také vejce, aby měl větší výživnou hodnotu. Ale ten také jistě nepřipálíte.

        09.06.2015 09:22:03

    • holly
      holly

      Komentář k receptu Maminčina mléčná polévka

      Je jen málo jídel, na která nerada vzpomínám, mlíková polévka je jedním z nich. Mám husí kůži!!!

      19.01.2014 14:25:22


      • Conny
        Conny

        Re: Komentář k receptu Maminčina mléčná polévka

        Ano, máte pravdu. Je dost lidí, kterým při jejím názvu mají divné pocity. Já když jsi vzpomenu na ten školní špenát.... Ale přitom ten domácí mám nyní velmi ráda. Recept jsem zde uvedla, protože jsem zahlédla článek na toto téma v magazínu. Děkuji a zdravím!

        25.01.2014 19:10:52

    • ivca
      ivca

      Komentář k receptu Maminčina mléčná polévka

      Jak zabránit škraloupu?

      18.01.2014 16:36:39

      • Conny
        Conny

        Re: Komentář k receptu Maminčina mléčná polévka

        Stačí občas zamíchat než skoro vychladne. Také odstavit z tepla, aby se dále polévka nevařila. Škraloup se tak neusadí a polévka chladne bez škraloupu. Podobně míchám také mléčné světlé omáčky. Když jsou vlažné, už se škraloup netvoří. Díky a ať vám chutná!

        18.01.2014 20:39:42


    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Maminčina mléčná polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.