Mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr smícháme a v mixéru promixujeme, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejeme přes síto. Bílky spojíme s krupicovým cukrem a šleháme elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na závěr přidáme do sněhu trošku barviva.
Do bílků nasypeme směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promícháváme, abychom získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedeme vařečkou.
Připravíme si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřeme pečicí papír (V rozích ho lehce přilepíme k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat.). Na papír nastříkáme kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepeme, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky necháme zaschnout. Dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily.
Troubu předehřejeme na 150 °C a makronky pečeme 10 - 12 minut. Necháme vychladnout. Skořápky můžeme nyní zamrazit.
Mezitím připravíme náplň. Maliny svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přes cedník propasírujeme. Mascarpone prošleháme s rozpuštěným máslem a po lžičkách přidáváme pyré z malin. Krém ušleháme dohladka.
Malinovým krémem slepujeme skořápky z plechu a necháme je v lednici uležet aspoň 24 hodin.
Malinové makronky podle Johanky pečeme až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.