reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Maki, nigiri a obrácené sushi

Recept na japonské národní jídlo sushi v provedení maki, nigiri a calyfornya rols.


  • 4,8

    20×

    4,8 20
  • 2 hod

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Postup přípravy

Základní surovinou sushi je kulatozrnná japonská rýže NISHIKI, která je přirozeně velmi lepivá. Rýži si připravíme tak, že dva hrnky nishiki vsypeme do cedníku a propíráme tak dlouho, dokud neodtéká čistá voda. Poté rýži vsypeme do hrnce a zalijeme 2,4 hrnku čisté studené vody. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Poté přivedeme k varu a plamen ztlumíme na minimum. Vaříme zhruba 20 minut do změknutí rýže. Po dobu vaření nezvedáme pokličku a po uvaření necháme pod pokličkou znovu 10 minut odležet.

Uvařenou rýži přesypeme do mísy a podle chuti smícháme s rýžovým octem, cukrem a mirinem tak, aby byla rýže sladkokyselá. Necháme rýži vystydnout a připravíme si suroviny. Do sushi je možno přidat suroviny podle chuti např. kousky syrové ryby (doporučuji jen zkušenějším a z velmi čerstvých a kvalitních ryb), kaviár, nakládanou japonskou ředkev, vaječnou omeletu, to záleží pouze na vaší fantazii.

Nyní můžeme začít tvořit sushi. Připravíme si mísu s vodou, do které si nalijeme trochu rýžového octa. Do takto připraveného roztoku si budeme namáčet ruce při tvorbě rolek, usnadní to manipulaci s lepkavou rýži a zároveň dezinfikuje ruce.

MAKI ZUSHI: Na bambusovou rohožku (nemáte li rohožku, lze použít kus tvrdého papíru obaleného v potravinové folii) si položíme plátek řasy nori, lesklou stranou dolů a na 3/4 řasy naneseme asi 1 cm silnou vrstvu rýže. Na vrchu si necháme trochu volného místa na zabalení rolky. Poté asi v 1/3 potřeme rýži trochou wasabi a přikládáme suroviny dle libosti - surimi tyčinky, proužek salátové okurky a tuňáka. Potřeme vrchní zbylou část řasy vodou, to aby po zabalení držela rolka vcelku a poté pomocí rohože dole uchopíme rolku a jako závitek jí zabalíme. Vzniklou rolku poté necháme chvíli odležet a pak ji mokrým nožem nakrájíme na asi 2 - 3 cm silná kolečka. Maki Zushi podáváme se sojovou omáčkou, ve které si kousky namáčíme. Můžeme zapíjet rýžovým vínem Saké.

NIGIRI ZUSHI: Jsou to malé hrudky rýže, na které se pokládá většinou plátek syrové ryby, vaječná omeleta, uzený uhoř UNAGI, nebo také surimi tyčinka. Já místo syrové ryby přidávám plátky uzeného lososa. Tvoříme tak, že si pomocí polévkové lžíce nabereme do ruky hrudku rýže a vytvoříme z ní podélnou hrudku, vrch hrudky potřeme pastou wasabi a přikládáme výše uvedené suroviny. Pro ozdobu můžeme vzniklé nigiri zushi obtočit proužkem řasy nori.

CALYFORNYA ROLS: Je to obdoba maki zushi, ale tvoříme ji obráceně. Na rohožku si opět položíme plátek řasy nori, na kterou po 3/4 rozložíme asi 1 cm silnou vrstvu rýže. Na rýži poté položíme potravinářskou folii a otočíme dolů. Tím pádem máme na hoře holou řasu nori, kterou v 1/3 potřeme pastou wasabi, a opět přikládáme suroviny dle libosti. Poté opatrně srolujeme. Takto vzniklou rolku můžeme obalit v sezamu. Calyfornya rols nakrájíme na 2 - 3 cm silná kolečka.

Maki, nigiri a obrácené sushi jsou velmi zdravé, chutné a hodí se jak hlavní chod, tak jako příjemné zpestření párty. K sushi se také pojídá japonský růžový nebo žlutý zázvor, který neutralizuje chuť, abyste si mohli každé sousto náležitě užít.

Japonské suroviny můžete sehnat ve specializovaných obchodech na japonskou kuchyni.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Maki, nigiri a obrácené sushi

    Celkový počet komentářů: 11
    • jaajinkys
      jaajinkys

      Ahoj, mám docela problém sehnat suroviny na sushi...od zítra mají v Lidlu Asijský týden https://www.letakomat.cz/lidl/ asijsky-tyden-od-pondeli-14-01 -2019/?page=3 , tak toho musím využít. Díky za recept :-)

      13.01.2019 18:49:24

    • sumo boss
      sumo boss

      Vďaka za zaujímavý recept, možno vás zaujme u nás populárna variácia maki sushi. https://www.youtube.com/watch? v=K1cNRSYcd-g

      20.02.2016 15:52:28

    • Tomáš
      Tomáš

      Komentář k receptu Maki, nigiri a obrácené sushi

      Nevypadá to podle obrázku špatně, jen na můj vkus moc rýže. Dodal bych, že na nigiri se ryba či jiná potrava nepřikládá, ale speciálními pohyby "přilepí" k rýži. Nori primárně vodou nepotírám, nishiki ji navlhčí dostatečně. Filing dávám ne do 1/š nori, ale doprostřed. Jen jako pár postřehů ;-)

      08.11.2013 07:59:08


    • Pepee
      Pepee

      Tak mohu potvrdit, že v Globusu mají komplet vše, jen nevím jestli mají japonskou "sójovou" omáčku, tu jsem doma měl již z dřívějška, ale mají jak sadu sushi, tak zvlášť včetně tyček a balící podložky. Jinak na sushi "ujíždím" již nějaký ten pátek, dělal jsem jej pouze párkrát. Děkuji za recept!

      08.10.2012 17:12:45

    • Igor Hnízdo
      Igor Hnízdo

      Jo jo, calyfornya rols, to je lepšý, neš bi človjek čekal.

      10.05.2012 23:43:34

    • Anna Prchlíková
      Anna Prchlíková

      kde dostanu koupit mořské řasy NOR, co je to mirin a kde to koupim,kde koupím rýžový ocet

      10.05.2012 12:31:02

      • Logistik
        Logistik

        MIrin je japonské víno. Dohledat lze u nás ve slovníku: MIRIN
        Řasu na Sushi i rýžový ocet koupíne u lepších prodejců. Stoprocentně je mají Interspar i Globus.

        10.05.2012 15:40:16

      • Ishii
        Ishii

        Zdravím, já osobně nakupuji veškeré suroviny v tomto eshopu http://www.japan-eshop.com/ mají tam vše, za mnohlem lepší ceny než u nás v hypermárketech)

        12.05.2012 11:48:00

      • Hanzalito
        Hanzalito

        kupte vše online v eshopu, vyplatí se kupovat lepší a originálnější ingredience. Zlatou střední cestu seženete i v Tesco v oddělení "exotiky" - včetně nakládaného růžového zázvoru, shitake hub atd.

        13.04.2014 10:28:59


    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Maki, nigiri a obrácené sushi

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.