Nejprve předehřejeme troubu na 175 °C.
Mléko smícháme se smetanou a zahřejeme (ne k varu) a pomalu vmícháváme nahrubo nastrouhaný čedar a goudu, část sýra si necháme na posyp. Je důležité, aby mléko bylo teplé než začneme přidávat sýr. Mícháme a pokud omáčka sama nezhoustne než se začne vařit, připravíme si jíšku z másla a mouky a přidáme. Je lepší, když je omáčka maličko hustší, aby se celá nevypekla. Až se omáčka začne vařit, odstavíme z plotny a chvíli mícháme.
Uvaříme si makarony (panzani macaroni nebo klasická kolínka) podle návodu na obalu v osolené vodě. Tradiční americký recept se dělá s kolínky.
Uvařené těstoviny dáme do pekáče. Na těstoviny nalijeme omáčku a promícháme. Nakonec přidáme rozmělněného tuňáka, zamícháme a celé posypeme zbylým sýrem (vytvoří výbornou krustičku). Makarony se sýrem a tuňákem vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut dozlatova, nemícháme.
Makarony se sýrem a tuňákem jsou výborným hlavním chodem. Chutnají výtečné a nají se z toho celá rodina. Tuňáka je možné vynechat, potom je pokrm vhodný i pro vegetariány.