reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Maďarský vepřový guláš

Guláš z vepřové plece a čerstvé červené papriky vařený v papiňáku. Recept pro 4 osoby.


  • 4,5

    139×

    4,5 139
  • 1 hod

  • 27×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Vepřové maso podle potřeby očistíme, zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na kostičky.

V papiňáku rozehřejeme sádlo, ale můžeme i olej. Vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Když je cibule růžová, přidáme kostky masa a zprudka je osmahneme. Základ guláše osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, majoránkou, paprikou a podle chuti přidáme masox a chilli koření. Nakonec přidáme česnek a vše jen velmi krátce osmahneme a zamícháme, aby paprika nezhořkla.

Základ zalijeme vroucí vodou, uzavřeme, zmírníme teplotu na polovinu dusíme asi 45 minut. Mezitím si očistíme papriky a nakrájíme je na kostičky 1 x 1 cm. Pak hrnec opatrně otevřeme a vypečený základ opět zalijeme zhruba litrem vroucí vody. Guláš přivedeme k varu, vsypeme připravenou papriku a jen několik minut společně povaříme, aby paprika pouze změkla a nerozvařila se.

Před zahušťováním naposledy ochutnáme, doplníme podle chuti koření, a pokud se nám zdá vepřový guláš málo hutný, můžeme přidat kostku masoxu, a kdo má rád ostřejší, může přidat chilli koření.

Maďarský vepřový guláš zahustíme polohrubou moukou, kterou rozkvedláme asi ve 2 dl studené vody a za stálého míchání pomalu přiléváme do vroucího guláše. Lijeme, dokud se nám guláš nezdá tak akorát. Pak guláš povaříme ještě tak 5 minut a můžeme podávat.

Maďarský vepřový guláš je nejlepší druhý den, podávaný s bramborovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem a pivem.

Doporučení: Po vypečení základu doporučuji tuto hmotu přelít do běžného hrnce a pokračovat v něm, případná připálenina v papiňáku nám pak guláš nenahořkne.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept Přidejte vlastní poznámku Přidejte komentář

Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×

Komentáře k receptu Maďarský vepřový guláš

Celkový počet komentářů: 23
  • Martens
    Martens

    Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš

    Tak nevím,vařím profesionálně hodně let,a věřte viděl jsem hodně, ale tohle....

    24.03.2017 07:25:19

  • Jirka
    Jirka

    madarsky veprovy gulas

    ... co tam dela ten masox !!! Od ktere doby madari davali do gulase ten smradlavy masox ???

    30.12.2015 22:25:16

  • Jirka
    Jirka

    madarsky veprovy gulas

    ... co tam dela ten masox !!! Od ktere doby madari davali do fulase ten smradlavy masox ???

    30.12.2015 22:23:18

  • Libchen
    Libchen

    Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš

    pomer mäsa a cibule je veľmi správny, cibuľa samotná zahustí prirodzeným spôsobom guláš, nie je potrebné zahusťovať múkou, guláše v madarskej kuchyni sa nikdy nezahusťujú múkou ani ničím iným. inak recept je veľmi pekný, nedávala by som však nikdy žiaden masox z kocky, ale domáci vývar alebo vodu, no a chýba mi pikantnosť a príznačná ostrosť madarského gulášu, ale to je už na chuti každého z nás.
    za recept ti patrí určite 5*

    28.12.2015 08:12:05

  • Tomáš
    Tomáš

    Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš

    masox? do gulašu neblaznite ludia premyslajte

    29.11.2013 10:35:27

  • Jindrich
    Jindrich

    Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš

    Zahustil sem trochou chleba, nebal sem se hodne koreni. Bylo to super s bramborama

    01.11.2013 16:37:36

  • sara
    sara

    Madarsky gulas se vubec nezahustuje kucharky :D tohle dat Madarovi tak vrhne!

    26.02.2013 05:53:28

  • evusche
    evusche

    Polohrubá mouka?

    proč se dává POLOHRUBÁ MOUKA? Když už zahušťuji moukou s vodou, tak dávám přeci hladkou nebo ne? Proč tedy polohrubrá, má to nějaký speciální význam?

    28.06.2011 11:09:51

  • David
    David

    Připomínka k receptu

    Malá připomínka k receptu: Jelikož jsem gastronom a znalec maďarské kuchyně, musím naprosto nesouhlasit se zahuštěním. Maďaři v zásadě nezahušťují. Místo toho používají větší množství cibule.

    20.01.2008 13:39:16

    • Virgo
      Virgo

      Re: Připomínka k receptu

      Jako gastronom a znalec maďarské kuchyně, za kterého se vydáváte, byste měl nesouhlasit ještě s dalšími prohřešky tohoto receptu:
      1. poměr masa a cibule 1:1 je naprostý nesmysl, cibule guláš nezahustí, ale zato "perfektně" osladí!!!
      2. okrájet tuk z masa je barbarství, tuk dává pokrmu chuť
      3. vařit guláš v papiňáku je vražda pokrmu
      4. Maďaři název guláš pro tento pokrm neznají, nýbrž je to vepřový perkelt a v tom případě tak ještě chybí přidat čerstvá rajčata.
      Končím, ale našlo by se toho víc, vy znalče!!!

      28.12.2015 17:01:34

Nalezeno receptů: 23
|< << 123 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Maďarský vepřový guláš

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.