reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Maďarské rýžové jitrnice

Máte rádi jitrnice a už neděláte zabíjačku? Připravte si je podle tohoto receptu, i doma můžete naplnit střívka a potom jitrnice uvařit. Pokud střívka nemáte, náplň jednoduše upečete. Jitrnice jsou výborné za tepla i za studena.


  • 2,6

    15×

    2,6 15
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Vepřové maso, lalok a játra pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na drobné kostky. Pokrájenou masovou směs včetně vepřových jater dáme vařit do neosolené vody.

Po 30 minutách vaření vybereme vepřová játra, ostatní vaříme ještě dalších 30 minut a necháme vychladnout. Na sádle orestujeme cibuli do sklovita a také necháme vychladnout. Ve vývaru uvaříme rýži, pokud je potřeba, dolijeme horkou vodou. Rýži scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkapat a vývar si odložíme na pozdější použití.

Uvařené maso, lalok a játra semeleme do mísy na mlýnku s kotoučem se středně velkými otvory. Masovou směs promícháme s vychladlou cibulí, sádlem, rýží, solí a kořením a podle potřeby naředíme vývarem.

Připravenou směsí naplníme na volno do jitrnicových střev, protože její objem se při dalším zpracování zvětší, aby jitrnice nepraskly. Konce jitrnice zavážeme. Naplněné rýžové jitrnice vaříme asi 30 minut ve vodě teplé 70 °C.

Maďarské rýžové jitrnice můžeme konzumovat i za studena, nebo jitrnice klasicky opečeme. Pokud nejsou k dispozici střívka na plnění, jitrnicovou směs upečeme v jenské míse a hotovou směs podáváme s bramborovou kaší, chlebem a kyselou okurkou, čalamádou nebo kyselým zelí.

Tento recept je z Maďarska. Zaujal mě tím, že tyto jitrnice můžeme konzumovat za tepla i za studena. Ba co více - dají se připravit, i když právě nemáme střívka na plnění.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Maďarské rýžové jitrnice

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.