Jarní cibulku nebo jemnou šalotku nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle. V hrníčku rozkvedláme v zahřátém bílém víně (1 dl) mletou sladkou papriku (1 lžička), nejlépe uzenou. Přilijeme na osmahnutou cibulku a lehce povaříme (10 minut). Kuřecí maso osolíme a opepříme, přidáme na cibulku s paprikou a dusíme 30 minut.
Kuřecí maso potom vyjmeme. Šťávu rozšleháme ručním ponorným šlehačem a pomalu přidáváme smetanu ke šlehání (300 ml) s rozkvedlanou hladkou moukou (2 kávové lžičky). Přidáme polévkovou lžíci suchého vína a ocet podle chuti. Na závěr šlehání přidáme ještě 1 - 2 kávové lžičky cukru krystal a půl kávové lžičky mleté pálivé papriky. Maso vložíme zpět do omáčky a povaříme na pomalém ohni za stálého míchání (pozor na dno) dalších cca 35 minut.
Maďarské kuřecí na paprice podáváme s nokedli (strouhané nočky z vajec a hladké mouky) nebo s houskovými knedlíky.