reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    553×

    4,2 553
  • 45 min

  • 71×

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 154
    • michal (tecka) hrabeta
      michal (tecka) hrabeta

      Vývar ano či ne?

      Cituji z knihy recepty teplých pokrmů vydáno 1986
      Koprová omáčka smetanově nazloutla hustá omáčka s jemně nakrájeným koprem - do horkého tuku nasypeme hladkou mouku a připravíme světlou zasmažku kterou zalijeme chladným vývarem a mlékem pečlivě rozslehame mírně osolíme a uvedeme do varu za občasného míchání vaříme nejméně 1/2hodiny....

      09.07.2017 11:43:54

    • pepé
      pepé

      vždyť je to tak jednoduchý!
      Opraný kopr najemno pokrájíme. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.

      Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit.

      Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo houskový knedlík.

      18.06.2017 09:19:28

    • karel
      karel

      Každý ví, že vývar z hovězího je základ. To uvařím maso, vývar vyleju a omáčku udělám z vody? Za další, kopr se absolutně nevaří, přidává se až na konec! Maximálně vařím stonky, který pak vyhodím. Co to je za kuchtu, která kopr mixuje? ´?? to neumí krájet? A ještě se s tím prezentuje jako se super receptem. Ovšem super tragédie je, že do teplý jíšky leje TEPLEJ vývar!! Jedna z ingeriencí musí být studená. A vaří to, než se jí rozvaří hrudky??? Taky super nápad. Hrudky se nerozvaří, zůstanou. To je právě výsledek těch dvou teplých složek. Jak může takový tele dávat rady ostatním? A vegani jděte se napást a nekažte českou klasiku nablblejma názorama o vege koprovce asi ze sojovýho masa!!!

      18.06.2017 09:04:50


    • Greco
      Greco

      Neni omacka jako omacka

      Koprovka se radi mezi vegetarianske omacky,tak v zadnem pripade nejaky masovy vyvar.Koprovka neni gravy.Jsou omacky ktere se pripravuji z bileho vina nebo s bezamel,slepici,hovezy vyvar,rajsky protlak,konak....orientalni omacka s pomerancovym dzusem a cerstvym zazvorem....a jsou to porad chutne omacky Alfredo omacka taky nema masovy vyvar a nikdo se ztoho nepotentoval.Ale na druhe strane,kdyz babicka davala do koprovky hovezy vyvar tak mu nebudeme kazit rodinnou tradici.

      18.02.2017 21:56:20

      • Mike
        Mike

        Re: Neni omacka jako omacka

        Vegetarianská omáčka ???? Ja měl za to že vegetariani neji ani produkty ze zviřat jako je mleko,tvatroh,smetana

        07.05.2017 11:11:29

    • Martina
      Martina

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Omáčka je skutečně výborná, dělala jsem koprovku poprvé. Nemusím ji ( pamatuji ji jako plivajs ze školní jídelny se stonky kopru), ale manžeel ji miluje a chtěla jsem mu udělat radost. Je skutečně úžasná a za málo práce. Konečný čmrnc tomu dá cukr s octem. Máslo a olej jsme nepoužila, mouku jsem rozpustila v troše vývaru, pak postupovala dle receptu a nakonec prošla polévka mixérem.
      Děkuji za recept

      03.09.2016 16:27:48

    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.