reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    553×

    4,2 553
  • 45 min

  • 71×

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 154
    • rem-ludmila
      rem-ludmila

      Koprovou omáčku i salátovou vařím snad 20 let ,hlavně vždy všem moc chutná ale kopr i ten salát musí být čerstvý a daný až úplně nakonec a dále už nevařit jinak to néni ono. Podávám s knedlíkem nebo i bramborem a vajíčka k tomu.

      16.06.2013 10:47:24

    • jedovazabicka
      jedovazabicka

      koprovka po našem

      Já dělám koprovku takto: dám vařit vodu, osolím, okyselím octem (ochutnám to).
      Když se začne voda vařit, tak tam po jednom vložím rozklepnutá vejce (2-3 na osobu) a nějakou chvíli nemíchám, aby se vejce neroztekla (hlavně žloutek). Pak zahustím hl. moukou rozkvedlanou ve studené vodě (udělám to trochu hustší, něž budu chtět později omáčku). Chvíli povařím a pak zaliji šlehačkou (1 kelímek asi 200-250 ml). Nakonec vhodím nasekaný omytý čerstvý nebo mražený kopr a trochu osladím a dále již nevařím. Jíme ji s oloupanými bramborami uvařenými ve slupce.
      Dobrou chuť.

      15.06.2013 20:08:20

      • Stáńa
        Stáńa

        Re: koprovka po našem

        Oškrábu malé nové brambory, zaleju vodou, přidám kousek másla, sůl, celou cibuli a dám vařit. V mléce (plnotučné) rozkvedlám hladkou mouku a jeden žloutek, když jsou brambory zpola uvařené vyndám cibuli a zaliji mlékem a dovařím. Do hotové omáčky přidám nakrájený čerstvý kopr (nevařím, aby mněl kopr tu správnou chuť), natvrdo uvařená vejce, která nastrouhám do omáčky a trošku octa

        15.06.2013 21:44:33


    • Zuzka
      Zuzka

      Do koprovky citron,taky to jde.Dlouho jsem vařila diety v nemocnici a ty jsme ochucovali citronem,ale není to ono.Ale ten čerstvý kopr,dát už do jíšky,tak to je teda něco.Nikdy bych nejedla koprovku ze sterilovaného kopru a toto je něco podobného.Kopr ztratí barvu a taky chuť.Není nad to,dát kopr až nakonec a už nevařit.

      15.06.2013 07:51:58

    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      každý vaří podle své chuti,ale souhlasím s čerstvým koprem až na konec a nakrájet ne mixovat

      08.06.2013 08:59:10

      • Pavel10
        Pavel10

        Re: Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

        lumik a autro by si si nechal také opravit od automechanika amatéra co ci myslí,že je odborník.Myslím hlavně ta nová auta.

        15.06.2013 01:25:19

      • Pavel10
        Pavel10

        Re: Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

        lumik a autro by si si nechal také opravit od automechanika amatéra co ci myslí,že je odborník.Myslím hlavně ta nová auta.

        15.06.2013 01:25:37

    • anna
      anna

      trochu moc alchymie

      Kopr očistím a jemně usekám, nač to mixovat, jen je víc nádobí. Jíšku za stálého míchání metlou zalévám teplým vývarem, aby se nedělaly žmolky. no a místo octa dávám citronovou šťávu. nakonec pokropím povrch rozpuštěným máslem, aby se neudělal škraloup. A pokud chcete inovovat, stačí do omáčky zamíchat uvařené fazolové lusky nebo podušené nudličky cukety nebo tykve a máme dvě nové omáčky, ke kterým se výborně hodí opečená klobáska, karbanátek nebo sekaná. Pro vegetariány, přelejeme osmaženou cibulkou, kterou jsme na závěr zaprášili mletou paprikou. Tak omáčku jedí např. v Maďarsku ( s bílým chlebem nebo česnekovou bagetou). Koprovku jsem od dětství nesnášela, ale tahle maďarská mne dostala. Vyzkoušejte.

      22.09.2010 15:03:05

    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.