reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    575×

    4,2 575
  • 45 min

  • 72×

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 599 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Vánoční videorecept: Nadýchané mandlové cukroví bez mouky a cukru

10. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 694 hodnocení

Recept na vánoční měsíčky s polevou krok za krokem

9. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 176 hodnocení

Vánoční tipy, díky kterým bude Štědrý den bez stresu

9. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 692 hodnocení

Recept na domácí Baileys krok za krokem

8. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Tajemství pletení vánočky

8. 12. 2019

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 165
    • Daniela
      Daniela

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      JE luxusní! :) Vařím ji už po několikáté podle tohoto receptu a nemůžu si ji vynachválit. Ale teda dávám přednost kopru zavařenému, protože i když tam čerstvého nacpu tunu, nikdy to nemá tak výraznou koprovou chuť, na jakou jsem zvyklá. Takže za mě půl sklinky kopru a je to mňamka! :)

      04.12.2013 18:38:45

    • Lucie
      Lucie

      výborná !! měla jsem obrovský úspěch... Vařila jsem ji prvně a povedla se a jsem ráda, že chutnala....

      11.09.2013 14:31:30

    • fabregas
      fabregas

      Luxusní koprová omáčka

      Luxusně opsaný, dávno starý recept.

      13.08.2013 09:53:56


    • pakorytko
      pakorytko

      Tuhle omáčku vaříme v rodině po mnoho let, ba co, po generace stejným způsobem. A není mi známo, že by někomu nechutnala, či že by se jí přejedl. Samozřejmě, že všeho moc škodí a nevaříme ji dennodenně nebo obden, ale na zahrádce nesmí chybět pořádný záhon kopru, který si najde své místo, mimo zmiňovanou omáčku, také ve studené kuchyni: zálivky do salátů, při nakládání kozího sýra, zavařování okurek . . .

      11.08.2013 13:33:21

    • Bubac
      Bubac

      Koprovka babiččin recept

      Dobrý den, koprovka je jedna z omáček mnoha chutí a úprav, Hodně lidí ji má znechucenou z podoby sterilovaný kopr a moukou zahuštěná voda. U nás se dělá z osol. vývaru, ten zahustíme jížkou,povaříme pro likvidaci žmolků, přidáme smetanu (nebo pln.mléko a šlehačku), dohušťujeme moukou ve smetaně, nebo mléce a nakonec po odstavení do horké omáčky dáváme nasekaný čerstvý kopr (nebo mražený) a rozmícháme žloutek (lepší barvička) Teď zbývá jen dochucení solí, cukrem a octem - nutné ohřát v omáčce a zvolna vmíchat aby se nesrazila. Ta pravá alchymie je v poměru cukru,soli a octa. pomalu si to zkoušejte,ochutnávejte, až se dostanete k té pravé chuti, která Vám bude vyhovovat. Nebojte se experimentovat, chuť by měla být výrazná, je to přeci koprovka :o) Nakonec vrazit maso, vajíčka natvrdo a jíst s čím je Vám libo.

      30.06.2013 13:25:39

    • marie
      marie

      Luxusní koprová omáčka

      Nic nového pod sluncem.Vždycky ji takto vařím. Ale do základu kopr nedávám,až do hotové a chvilku povařím.

      15.06.2013 11:49:56

      • pakorytko
        pakorytko

        Re: Luxusní koprová omáčka

        Přesně tak, kopr až ke konci. A jak někdo zmínil cukr, no, s tím opatrně. Není tomu tak dávno a ze zvědavosti jsem si v jednom beskydském tříhvězdičkovém hotelu na Bečvách na Valašsku tuhle omáčku dal :-( a to jsem si dal :-( Byla sladká jako "cicek" a na otázku: " Proč . . . ?", mi bylo přímo mladým kuchařem řečeno: "Vařím přesně podle podle receptu."

        11.08.2013 13:49:30

    • Ladislav
      Ladislav


      Doporučuji čerstvý,na drobno krájený kopr dát dc hotové omáčky
      až na závěr ,,procesu,,(uvařené omáčky).Zachová se tímvýrazná,
      aromatická vůně pro toto omáčku.Osvědčeno.
      Pro ,,labučníky ,,- čerstvé vejce po rozklepnutí a vložení do
      vařící omáčky rozmícháme vidličkou až v omáčce vzniknou nepravidelné
      žluto-bílé částečky.Nakonec (v sezoně kdy roztou houby,kuřátka -)
      Tyto po vhodné úpravě/nasekané,udušené na másle ) přidáme do
      omáčky.

      20.05.2013 23:11:37


    Nalezeno receptů: 165

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.