reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    552×

    4,2 552
  • 45 min

  • 71×

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 154
    • Lucie
      Lucie

      výborná !! měla jsem obrovský úspěch... Vařila jsem ji prvně a povedla se a jsem ráda, že chutnala....

      11.09.2013 14:31:30

    • fabregas
      fabregas

      Luxusní koprová omáčka

      Luxusně opsaný, dávno starý recept.

      13.08.2013 09:53:56

    • pakorytko
      pakorytko

      Tuhle omáčku vaříme v rodině po mnoho let, ba co, po generace stejným způsobem. A není mi známo, že by někomu nechutnala, či že by se jí přejedl. Samozřejmě, že všeho moc škodí a nevaříme ji dennodenně nebo obden, ale na zahrádce nesmí chybět pořádný záhon kopru, který si najde své místo, mimo zmiňovanou omáčku, také ve studené kuchyni: zálivky do salátů, při nakládání kozího sýra, zavařování okurek . . .

      11.08.2013 13:33:21


    • Bubac
      Bubac

      Koprovka babiččin recept

      Dobrý den, koprovka je jedna z omáček mnoha chutí a úprav, Hodně lidí ji má znechucenou z podoby sterilovaný kopr a moukou zahuštěná voda. U nás se dělá z osol. vývaru, ten zahustíme jížkou,povaříme pro likvidaci žmolků, přidáme smetanu (nebo pln.mléko a šlehačku), dohušťujeme moukou ve smetaně, nebo mléce a nakonec po odstavení do horké omáčky dáváme nasekaný čerstvý kopr (nebo mražený) a rozmícháme žloutek (lepší barvička) Teď zbývá jen dochucení solí, cukrem a octem - nutné ohřát v omáčce a zvolna vmíchat aby se nesrazila. Ta pravá alchymie je v poměru cukru,soli a octa. pomalu si to zkoušejte,ochutnávejte, až se dostanete k té pravé chuti, která Vám bude vyhovovat. Nebojte se experimentovat, chuť by měla být výrazná, je to přeci koprovka :o) Nakonec vrazit maso, vajíčka natvrdo a jíst s čím je Vám libo.

      30.06.2013 13:25:39

    • paty55
      paty55

      Obrácená koprovka

      Do studeného mléka dám jednu zakysanou smetanu,ocet,žloutek,cukr,hl. mouku a sůl.přivedu k varu,když omáčka zhoustne přidám čerstvý kopr.Vše podle chuti.

      17.06.2013 23:04:02

    • marie
      marie

      Luxusní koprová omáčka

      Nic nového pod sluncem.Vždycky ji takto vařím. Ale do základu kopr nedávám,až do hotové a chvilku povařím.

      15.06.2013 11:49:56

      • pakorytko
        pakorytko

        Re: Luxusní koprová omáčka

        Přesně tak, kopr až ke konci. A jak někdo zmínil cukr, no, s tím opatrně. Není tomu tak dávno a ze zvědavosti jsem si v jednom beskydském tříhvězdičkovém hotelu na Bečvách na Valašsku tuhle omáčku dal :-( a to jsem si dal :-( Byla sladká jako "cicek" a na otázku: " Proč . . . ?", mi bylo přímo mladým kuchařem řečeno: "Vařím přesně podle podle receptu."

        11.08.2013 13:49:30

    • Ladislav
      Ladislav


      Doporučuji čerstvý,na drobno krájený kopr dát dc hotové omáčky
      až na závěr ,,procesu,,(uvařené omáčky).Zachová se tímvýrazná,
      aromatická vůně pro toto omáčku.Osvědčeno.
      Pro ,,labučníky ,,- čerstvé vejce po rozklepnutí a vložení do
      vařící omáčky rozmícháme vidličkou až v omáčce vzniknou nepravidelné
      žluto-bílé částečky.Nakonec (v sezoně kdy roztou houby,kuřátka -)
      Tyto po vhodné úpravě/nasekané,udušené na másle ) přidáme do
      omáčky.

      20.05.2013 23:11:37

    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.