reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    545×

    4,2 545
  • 45 min

  • 71×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 153
    • Viktorie
      Viktorie

      luxusni koprova omacka

      luxusniho na tom moc nevidim. Zasadni chyba je pouzivat olej s maslem na jisku, nema to chut a za druhe mleko na omacku. To snad ani ne. Uvarim vodu , priblizne asi polovinu mnozstvi, kolik chci mit omacky ale je to podle poctu stravniku. Jizku pouze na masle a ridkou a kdyz se voda vari, vliju ji tam. Tim se absolutne zaruci, ze se neudelaji hrudky, vzhledem k rozdilnosti teplot. Toto je zaklad, do ktereho nasypu hodne kopru a zaleu kyselou i sledkou smetanou. Nemusi se prevarovat, pouze zahrat na pozadovanou teplotu k jidlu. Sul jak kdo chce. Je skvela a voni.

      26.05.2019 07:44:33

    • dzixy
      dzixy

      Teda další divný recept na " luxusní koprovku " . Domnívám se, že tento honosný název si dal sám autor této divné omáčky. Nemusím ji ani ochutnat, ale podle postupu přípravy kopr nebude vůbec cítit, leda tak za přepálenou trávou. Kkdo chce jíst dobré, chutné omáčky, i koprovou, ať si postup přečte v kuchařce od Sandtnerové. Není nad ní.

      03.04.2019 19:32:31

    • Anna
      Anna

      Co je na ní luxusního? Tak se běžně vaří, a trochu dobrého bílého na ochucení. Potom možná!!

      06.02.2019 14:06:49


    • Řehoř
      Řehoř

      Všechny recepty porušují profesionální přípravu pokrmů. Chyby při přípravě základů, horkou jíšku zaléváme zásadně studeným vývarem, chybí důležitá poznámka o provaření omáčky minimálně 30 minut, používání bujonů, vegety, instantní jíšky atd. Laik pak podlehne iluzi, že dobře uvařit je jednoduché, opak je pravdou. Zvykne si na nechutné blafy, ale myslí si, že umí vařit.

      05.01.2019 11:07:32

      • anna.ledlova
        anna.ledlova

        Re: AMATÉŘI

        Souhlasím s pisatelem, jíšku zalévám studeným vývarem a postupně rozmíchávám, aby základ nebyl samá hrudka a dosud se mi vždy vše zadařilo i po 3O letech vaření. Omáčka je pak opravdu chutnější a kopr také až na konec, omáčka pak voní koprem. Knedlíky s burizonem? To je používají z polotovarů?

        22.01.2019 11:09:50

      • Eva
        Eva

        Re: AMATÉŘI

        Myslím že tahle je to lepší. Máslo, šalotka najemno, 2 bob listy, 5 nové koření, orestovat,mouka zapražit,studený vývar masový nebo zeleninový,sůl,pepř,ocet,cu kr,restovat, provaříme, na závěr zalijeme smetanou 30%,kopr,prohřát,promixovat, podáváme s vařeným vejcem a houskovým knedlíkem.

        08.02.2019 00:01:10

      • Rom Ik
        Rom Ik

        Re: AMATÉŘI

        souhlasím :-)

        03.03.2019 06:45:29

    Nalezeno receptů: 153

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.