
Luxusní koprová omáčka
Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.
-
4,3
523×
-
45 min
-
68×
Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.
523×
45 min
68×
3 lžíce
5 lžic
500 ml
3 lžíce
1 - 2 svazečků
1 kelímek
500 ml
Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.
Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.
K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu
Zdroj: aktuálně.cz
Co je na ní luxusního? Tak se běžně vaří, a trochu dobrého bílého na ochucení. Potom možná!!
Baví mě, jak tu všichni tenhle recept kritizují, ale aby se teda podělili o svůj dokonalý recept nebo alespoň sdíleli odkaz na něco " použitelnějšího " , to ne.
ZÁKLAD HORKOU VODOU?, TO JE ESKYMÁCKÝ RECEPT!
FANDA
Všechny recepty porušují profesionální přípravu pokrmů. Chyby při přípravě základů, horkou jíšku zaléváme zásadně studeným vývarem, chybí důležitá poznámka o provaření omáčky minimálně 30 minut, používání bujonů, vegety, instantní jíšky atd. Laik pak podlehne iluzi, že dobře uvařit je jednoduché, opak je pravdou. Zvykne si na nechutné blafy, ale myslí si, že umí vařit.
Souhlasím s pisatelem, jíšku zalévám studeným vývarem a postupně rozmíchávám, aby základ nebyl samá hrudka a dosud se mi vždy vše zadařilo i po 3O letech vaření. Omáčka je pak opravdu chutnější a kopr také až na konec, omáčka pak voní koprem. Knedlíky s burizonem? To je používají z polotovarů?
Myslím že tahle je to lepší. Máslo, šalotka najemno, 2 bob listy, 5 nové koření, orestovat,mouka zapražit,studený vývar masový nebo zeleninový,sůl,pepř,ocet,cu kr,restovat, provaříme, na závěr zalijeme smetanou 30%,kopr,prohřát,promixovat, podáváme s vařeným vejcem a houskovým knedlíkem.