
Luxusní koprová omáčka
Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.
-
4,3
574×
-
45 min
-
72×
Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.
574×
45 min
72×
3 lžíce
1 - 2 svazečků
1 kelímek
500 ml
3 lžíce
5 lžic
500 ml
Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.
Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.
K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu
Zdroj: aktuálně.cz
Do studeného mléka dám jednu zakysanou smetanu,ocet,žloutek,cukr,hl. mouku a sůl.přivedu k varu,když omáčka zhoustne přidám čerstvý kopr.Vše podle chuti.
Koprovou omáčku i salátovou vařím snad 20 let ,hlavně vždy všem moc chutná ale kopr i ten salát musí být čerstvý a daný až úplně nakonec a dále už nevařit jinak to néni ono. Podávám s knedlíkem nebo i bramborem a vajíčka k tomu.
Já dělám koprovku takto: dám vařit vodu, osolím, okyselím octem (ochutnám to).
Když se začne voda vařit, tak tam po jednom vložím rozklepnutá vejce (2-3 na osobu) a nějakou chvíli nemíchám, aby se vejce neroztekla (hlavně žloutek). Pak zahustím hl. moukou rozkvedlanou ve studené vodě (udělám to trochu hustší, něž budu chtět později omáčku). Chvíli povařím a pak zaliji šlehačkou (1 kelímek asi 200-250 ml). Nakonec vhodím nasekaný omytý čerstvý nebo mražený kopr a trochu osladím a dále již nevařím. Jíme ji s oloupanými bramborami uvařenými ve slupce.
Dobrou chuť.
Oškrábu malé nové brambory, zaleju vodou, přidám kousek másla, sůl, celou cibuli a dám vařit. V mléce (plnotučné) rozkvedlám hladkou mouku a jeden žloutek, když jsou brambory zpola uvařené vyndám cibuli a zaliji mlékem a dovařím. Do hotové omáčky přidám nakrájený čerstvý kopr (nevařím, aby mněl kopr tu správnou chuť), natvrdo uvařená vejce, která nastrouhám do omáčky a trošku octa
Do koprovky citron,taky to jde.Dlouho jsem vařila diety v nemocnici a ty jsme ochucovali citronem,ale není to ono.Ale ten čerstvý kopr,dát už do jíšky,tak to je teda něco.Nikdy bych nejedla koprovku ze sterilovaného kopru a toto je něco podobného.Kopr ztratí barvu a taky chuť.Není nad to,dát kopr až nakonec a už nevařit.
každý vaří podle své chuti,ale souhlasím s čerstvým koprem až na konec a nakrájet ne mixovat
lumik a autro by si si nechal také opravit od automechanika amatéra co ci myslí,že je odborník.Myslím hlavně ta nová auta.
lumik a autro by si si nechal také opravit od automechanika amatéra co ci myslí,že je odborník.Myslím hlavně ta nová auta.
Kopr očistím a jemně usekám, nač to mixovat, jen je víc nádobí. Jíšku za stálého míchání metlou zalévám teplým vývarem, aby se nedělaly žmolky. no a místo octa dávám citronovou šťávu. nakonec pokropím povrch rozpuštěným máslem, aby se neudělal škraloup. A pokud chcete inovovat, stačí do omáčky zamíchat uvařené fazolové lusky nebo podušené nudličky cukety nebo tykve a máme dvě nové omáčky, ke kterým se výborně hodí opečená klobáska, karbanátek nebo sekaná. Pro vegetariány, přelejeme osmaženou cibulkou, kterou jsme na závěr zaprášili mletou paprikou. Tak omáčku jedí např. v Maďarsku ( s bílým chlebem nebo česnekovou bagetou). Koprovku jsem od dětství nesnášela, ale tahle maďarská mne dostala. Vyzkoušejte.
Koprovka s citronem to musí být pochoutka.