reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    616×

    4,2 616
  • 45 min

  • 73×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 761 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

25. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Pečeme s jablky: Hraběnčiny řezy nikdy nezklamou!

25. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 616 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Recept na výbornou bramboračku s houbami krok za krokem

25. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Kvíz: Jak dobře znáte světovou gastronomii?

25. 10. 2020

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu





































Zdroj: aktuálně.cz

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 188
    • Madlen
      Madlen

      Vyzkoušela jsem tento recept na koprovku a musím říct, že byla fakt dobrá. Nedala jsem do ní tolik mléka, jak bylo uvedeno,trochu jsem jí musela dohušťovat hl.moukou, ale jinak doporučuji i těm, kteří kopr moc nemusí. :-)
      Díky za recept, dobrou chuť všem !
      M.

      10.10.2020 11:46:52

    • Jana
      Jana

      Proč tak složitě a divně? Já jí dělám podle mamky už třetím rokem a takhle opravdu ne-e. Manžel si vždycky mlaská. Pro dva dám zhruba necelý půl litr mléka do kterého zašlehám 1 žloutek, za stálého míchání přivedu k varu, jakmile se začne vařit přiliji tak 2 deci smetanky ke šlehání, v které jsem rozšlehala hladkou mouku cca 2 lžíce, poté se ochutí solí, cukrem, octem a na závěr se dá nasekaný kopr a už se může dlabat. Mě bylo řečeno, že kopr by se v omáčce neměl dlouho vařit, jinak ztrácí chuť.

      24.09.2020 23:42:09

      • Jana
        Jana

        Re: Koprovka

        Zapomněla jsem, že po nalití smetany ke šlehání s moukou musíme omáčku pár minut povařit.

        24.09.2020 23:49:41


      • klima
        klima

        Re: Koprovka

        To bych radši lízal píču,než tvoji koprovku

        04.10.2020 12:00:36

    • Libor
      Libor

      Text v nadpisu je buď omyl nebo kec. Na koprovce s mlékem, olejem, mixovaným koprem a pepřem nic luxusního není.

      24.09.2020 12:01:43

    • Wolf
      Wolf

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Musím se přidat k ostatním diskutujícím, že tento recept je paskvil. Mimochodem, když jí opravdu zahustíte hl. moukou rozmíchanou ve smetaně, jak se píše v receptu, tak vám vzniknou akorát tak luxusní noky a ušetříte za luxusní houskový knedlík s burizóny

      04.09.2019 13:03:56

    • Jana
      Jana

      Já koprajdu miluji,co návštěva tržnice,tak omajda.Ona se dělá stejně,jenom s obměnami.Dám si vařit vodu do konvice.Do kastrolu dám máslo s trochou oleje,rozpustím,přidám mouku a míchám jíšku,nesmí zhnědnout.Když je hezky napěněná,přidám cukr dle potřeby,chvíli míchám a zaleju trochou horké vody,stále míchám a přilévám vodu tak,aby množství bylo tak 1vody:2mléka.Osolím,mírně popepřím a nechám vařit.Pozor,utíká z hrnce,takže,hlídat,tak 15-20min.Mezi tím si do plecháčku dám ocet,možno do něj dát cukr a převářím ho.Tak se vám omajda nezdrcne.Po uplynuti doby vařeni vliji potřebné množství mléka a 12%smetanu,povařím a po lžících přidávám ocet a ochutnávám.Přdávám i cukr a sůl.Aby byla omáčka mňam,právě záleží na tomto dochucení.Teprve až nakonec přidám jemně nakrájený kopr a to hodně,nechám pouze přejít varem,odstavím,přikryji poklicí a nechám chvíli odpočinout,aby se ingredience spojily. Možno při vaření přidat hov.bujon,příloha maso nebo věřené vejce,knedl,brambor.Já osobně nepotřebuji nic,sním jen tak dva hluboké talíře a jsem spokojená.Druhý den je nejlepší

      27.08.2017 06:56:49


    Nalezeno receptů: 188

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.