Luxusní koprová omáčka

45 min | omáčka | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 773309x
Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.
Komentáře receptu 86
Uvařil jsem to (Recept vařilo 54 lidí)


Postup přípravy receptu

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

Vilienka autor receptu:

Luxusní koprová omáčka

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

na porcí
Vaše cena 5891 běžně 11329 Kč sleva 48 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,3
skvělý recept
352 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Luxusní koprová omáčka

Recept se nachází v 527 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 86
  • Koprovka babiččin recept Bubac 30.06.2013 13:25:39

    Dobrý den, koprovka je jedna z omáček mnoha chutí a úprav, Hodně lidí ji má znechucenou z podoby sterilovaný kopr a moukou zahuštěná voda. U nás se dělá z osol. vývaru, ten zahustíme jížkou,povaříme pro likvidaci žmolků, přidáme smetanu (nebo pln.mléko a šlehačku), dohušťujeme moukou ve smetaně, nebo mléce a nakonec po odstavení do horké omáčky dáváme nasekaný čerstvý kopr (nebo mražený) a rozmícháme žloutek (lepší barvička) Teď zbývá jen dochucení solí, cukrem a octem - nutné ohřát v omáčce a zvolna vmíchat aby se nesrazila. Ta pravá alchymie je v poměru cukru,soli a octa. pomalu si to zkoušejte,ochutnávejte, až se dostanete k té pravé chuti, která Vám bude vyhovovat. Nebojte se experimentovat, chuť by měla být výrazná, je to přeci koprovka :o) Nakonec vrazit maso, vajíčka natvrdo a jíst s čím je Vám libo.

  • Obrácená koprovka paty55 17.06.2013 23:04:02

    Do studeného mléka dám jednu zakysanou smetanu,ocet,žloutek,cukr,hl. mouku a sůl.přivedu k varu,když omáčka zhoustne přidám čerstvý kopr.Vše podle chuti.

  • Koprovou omáčku i salátovou vařím snad 20 let ,hlavně vždy všem moc chutná ale kopr i ten salát musí být čerstvý a daný až úplně nakonec a dále už nevařit jinak to néni ono. Podávám s knedlíkem nebo i bramborem a vajíčka k tomu.

  • koprovka po našem jedovazabicka 15.06.2013 20:08:20

    Já dělám koprovku takto: dám vařit vodu, osolím, okyselím octem (ochutnám to).
    Když se začne voda vařit, tak tam po jednom vložím rozklepnutá vejce (2-3 na osobu) a nějakou chvíli nemíchám, aby se vejce neroztekla (hlavně žloutek). Pak zahustím hl. moukou rozkvedlanou ve studené vodě (udělám to trochu hustší, něž budu chtět později omáčku). Chvíli povařím a pak zaliji šlehačkou (1 kelímek asi 200-250 ml). Nakonec vhodím nasekaný omytý čerstvý nebo mražený kopr a trochu osladím a dále již nevařím. Jíme ji s oloupanými bramborami uvařenými ve slupce.
    Dobrou chuť.

    • Re: koprovka po našem Stáńa 15.06.2013 21:44:33

      Oškrábu malé nové brambory, zaleju vodou, přidám kousek másla, sůl, celou cibuli a dám vařit. V mléce (plnotučné) rozkvedlám hladkou mouku a jeden žloutek, když jsou brambory zpola uvařené vyndám cibuli a zaliji mlékem a dovařím. Do hotové omáčky přidám nakrájený čerstvý kopr (nevařím, aby mněl kopr tu správnou chuť), natvrdo uvařená vejce, která nastrouhám do omáčky a trošku octa

  • koprovka Zuzka 15.06.2013 07:51:58

    Do koprovky citron,taky to jde.Dlouho jsem vařila diety v nemocnici a ty jsme ochucovali citronem,ale není to ono.Ale ten čerstvý kopr,dát už do jíšky,tak to je teda něco.Nikdy bych nejedla koprovku ze sterilovaného kopru a toto je něco podobného.Kopr ztratí barvu a taky chuť.Není nad to,dát kopr až nakonec a už nevařit.

  • Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka lumik 08.06.2013 08:59:10

    každý vaří podle své chuti,ale souhlasím s čerstvým koprem až na konec a nakrájet ne mixovat

    • Re: Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka Pavel10 15.06.2013 01:25:37

      lumik a autro by si si nechal také opravit od automechanika amatéra co ci myslí,že je odborník.Myslím hlavně ta nová auta.

    • Re: Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka Pavel10 15.06.2013 01:25:19

      lumik a autro by si si nechal také opravit od automechanika amatéra co ci myslí,že je odborník.Myslím hlavně ta nová auta.

  • trochu moc alchymie anna 22.09.2010 15:03:05

    Kopr očistím a jemně usekám, nač to mixovat, jen je víc nádobí. Jíšku za stálého míchání metlou zalévám teplým vývarem, aby se nedělaly žmolky. no a místo octa dávám citronovou šťávu. nakonec pokropím povrch rozpuštěným máslem, aby se neudělal škraloup. A pokud chcete inovovat, stačí do omáčky zamíchat uvařené fazolové lusky nebo podušené nudličky cukety nebo tykve a máme dvě nové omáčky, ke kterým se výborně hodí opečená klobáska, karbanátek nebo sekaná. Pro vegetariány, přelejeme osmaženou cibulkou, kterou jsme na závěr zaprášili mletou paprikou. Tak omáčku jedí např. v Maďarsku ( s bílým chlebem nebo česnekovou bagetou). Koprovku jsem od dětství nesnášela, ale tahle maďarská mne dostala. Vyzkoušejte.

Celkový počet komentářů: 86
Nalezeno receptů: 86
Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Je možné, aby člověk i přes veškeré dodržování osobní hygieny silně zapáchal jako leklá ryba, nebo zkažená vejce? Bohužel je. A žít s touto vzácnou metabolickou poruchou rozhodně není jednoduché. Syndrom rybího zápachu neboli trimetylaminurie (TMAU) je velmi vzácné onemocnění, které postihuje častěji ženy. Je způsobeno narušením metabolismu glycinu, v těle pak chybí enzym zvaný trimethylaminoxidáza.

  • Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning je způsob, jakým lze u dítěte začít s pevnou stravou. V tomto případě se dětem nekupují příkrmy a přesnídávky z obchodů a ani se nechystají domácí kašičky. Jídlo se nemixuje. Příprava pokrmů není nijak náročná a nezabere skoro žádnou práci.




přidat nový recept