reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    528×

    4,2 528
  • 45 min

  • 69×

Ingredience

podle chuti



Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 151
    • Veronika
      Veronika

      Neberu nikomu jak vaří, ale tohle je fakt humus. Muž jel přesně podle receptu za mé přítomnosti (já chtěla vařit klasicky, ale trval na receptu), ale to, co z toho vyšlo je moučný, brutálně kalorický blemc, který má k luxusu hodně daleko. Nejsem zbytečný kritik, ale tohle mě dostalo. Vařit lze chutně i jinak...a koprovka jako od babičky taky chutná jinak.

      29.03.2018 19:02:04

    • René
      René

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Vařil jsem podle tohoto receptu již potřetí a všem koprovka moc chutnala. Děkuji za recept.
      A připojuji se k názoru předemnou, takové komentáře bych tady nečekal.

      13.02.2018 14:15:03

    • Mathy
      Mathy

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Fíha a já myslel že bezbřehá nenávist v komentářích je deviza Novinek a herních webů :D. Jinak díky, mám uvaříno a je to výborný ;)!

      28.12.2017 19:57:05


    • Petr
      Petr

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Tak takhle určitě ne teda!!!
      Nevím kdo vás to naučil, ale jděte a dejte mu facku... Děkuji

      28.12.2017 09:20:06

    • CZRoman
      CZRoman

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      OMG tady si zase někdo myslí, že když do receptu napiše přepuštěné máslo, hovězí vývar, smetanou a čerstvé snítky kopru Takže je to nějaký luxus. Spíš bych řekl že je to jen tráva v nějaké mléčné remuládě. Doporučil bych méně koukat na televizi a méně používat rádoby " všechno domácí a přírodní "

      23.12.2017 00:15:50

    • Katarina
      Katarina

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      hrozny recept tolko muky a vyvar? mala som z toho rosolovitu hmotu ... vsetko som robila krok po kroku ako v recepte ale vysledok luxusny bohuzial nebol ...

      19.12.2017 01:59:40

      • Olda
        Olda

        Re: Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

        Re: ad pí Katarína.
        Milá paní kuchařko, u většiny receptů, které chcete mít dle svého vkusu, (resp omáčku v požadované hustotě) nelze slepě dodržovat množství surovin, ale jen po troškách přidávat do pokrmu; zvlášť když je mezi ingrediencemi i šlehačka ! Osobně si myslím, že se mnou leckdo bude souhlasit, když řeknu, že na 6 porcí je vzhledem k ostatním surovinám těch 5 ( P Ě T ) lžic mouky až příliš... Mimochodem, jak dlouho vaříte (pokud vůbec...)?

        19.12.2017 11:08:18

    • Jana
      Jana

      Já koprajdu miluji,co návštěva tržnice,tak omajda.Ona se dělá stejně,jenom s obměnami.Dám si vařit vodu do konvice.Do kastrolu dám máslo s trochou oleje,rozpustím,přidám mouku a míchám jíšku,nesmí zhnědnout.Když je hezky napěněná,přidám cukr dle potřeby,chvíli míchám a zaleju trochou horké vody,stále míchám a přilévám vodu tak,aby množství bylo tak 1vody:2mléka.Osolím,mírně popepřím a nechám vařit.Pozor,utíká z hrnce,takže,hlídat,tak 15-20min.Mezi tím si do plecháčku dám ocet,možno do něj dát cukr a převářím ho.Tak se vám omajda nezdrcne.Po uplynuti doby vařeni vliji potřebné množství mléka a 12%smetanu,povařím a po lžících přidávám ocet a ochutnávám.Přdávám i cukr a sůl.Aby byla omáčka mňam,právě záleží na tomto dochucení.Teprve až nakonec přidám jemně nakrájený kopr a to hodně,nechám pouze přejít varem,odstavím,přikryji poklicí a nechám chvíli odpočinout,aby se ingredience spojily. Možno při vaření přidat hov.bujon,příloha maso nebo věřené vejce,knedl,brambor.Já osobně nepotřebuji nic,sním jen tak dva hluboké talíře a jsem spokojená.Druhý den je nejlepší

      27.08.2017 06:56:49

    • Jirka
      Jirka

      Lidičky drahý, vývar do koprovky v žádném případě!!! Koprovka není guláš.

      17.10.2016 16:21:27

    Nalezeno receptů: 151

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.