reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    567×

    4,2 567
  • 45 min

  • 71×

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 163
    • Alexandra
      Alexandra

      vynikající!

      Koprovku jsem dělala poprvé v životě a byla opravdu výborná a jednoduchá!

      19.12.2011 21:20:11

    • vhutla
      vhutla

      Neoscilovat

      Omáčka je vynikající, jen je potřeba opatrně zacházet s moukou, jinak dojde k oscilacím: je to husté - přidám mléko, je to řídké přidám mouku a.t.d. Nakonec jsem to ředil několika kapkami vody z vařených vepř.jazyků.

      10.12.2011 13:48:52

    • mu 1
      mu 1

      další osvědčený recept

      kopr : od stonků oddělím větvičky drobně nakrájím, stonky svážu do snopku - přední hovězí maso vložím do vroucí osolené vody v papiňáku a do měkka uvařím -. maso vyjmu dám do alobalu aby neoschlo, do zbylého vývaru dám snopek kopr. stonků, krátce vyvařím - omáčka - světlou jíšku zaliju vývarem , nepárám se se žmoloky, ručním mixerem po krátkém odstavení udělám hebký základ do kterého vložím dvě třetiny nasekaného kopru, solím a barvím Podravkou . Po chvíli slabého varu omáčku doladím dvěma žloutky rozkvedlaným v mléku, opatrně aby se v omáčce nesrazily. Na závěr dám mléko, smetanu. ocet, cukr, zbytek kopru, dohustím hl. moukou rozkvedlanou v mléce, krátce povařím dosadím nakrájené maso a hotovo. Pokud máte konzervovaný kopr , tak ten dejte do o máčky na začátek

      27.10.2011 09:45:43


    • Lucie
      Lucie

      Vynikající!!!

      23.09.2011 11:07:43

    • Míša
      Míša

      Vynikající !!!

      19.09.2011 12:52:48

    • Gnalos
      Gnalos

      Na druhy pokus vyborna :D

      13.09.2011 14:21:47

    • pripadstoleti
      pripadstoleti

      výborné :)

      10.07.2011 22:55:11

    • eva
      eva

      Já dělám od dětsví jednoduchou rychlou , a každý kdo ji ochutnal i ti kdo "koprovku nemusí" si pošmákl.

      V tuku(klidně i olej)udělám z hladké mouky zásmažku jen lehce nesmí zhnědnout, zaliju studeným mlékem přilévám po částech aby nebyla moc řídká. Celou dobu metličkou míchám než začne bublat. Pak přidám nasekaný kopr, nebo lžičku sterilovaného kopru. Osolím, osladím,okyselím octem ,a dost. Když mám přidám ještě trochu smetany, nebo kostičku másla na zjemnění. Chvíli provařím.NIc to není a už ji dělá i moje 15 ti letá dcera.
      Zkrátka jen zásmažka zalitá mlékem, kopr, ochucení ...sůl,ocet, cukr..
      Není potřeba vývaru apod je jemnoučká a mnamkovitá

      22.06.2011 23:37:40

    • Pavel
      Pavel

      Byla perfektní!

      25.04.2011 15:45:29


    Nalezeno receptů: 163

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.