reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    537×

    4,2 537
  • 45 min

  • 70×

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 152
    • Premio
      Premio

      Jen žasnu,jak dokážete prznit klasické a staré recepty. Do koprovky olej,podravku a nebo mléko. Do koprovky patří máslo a žádný olej, smetana a žádné mléko a hodně čerstvého kopru. Bylo to klasické vesnické letní jídlo,které má svojí tradiční receptůru,tak to prosím neničte těma nesmyslama. Všude ve světě si svoje tradiční pokrmy tvrdě hájí a vy tady předvádíte takovýhle prznění a to se netýká jen koprovky. Proč se radši nesnažíte nalézt opravdu staré recepty, aby jste viděli,jak se vařilo a hlavně, by jste zjistili, jak byla česká kuchyně bohatá a to i ta selská.

      12.06.2013 00:04:29

    • Jardasek
      Jardasek

      Luxusní koprová omáčka

      Ahoj kuchařinky, dnes jsem dělal tuto koprovku a mohu potvrdit že je to výborný recept. 10 *****

      11.06.2013 13:45:35

      • Pavel10
        Pavel10

        Re: Luxusní koprová omáčka

        Jaroslave je dobré,že jsi si pochutnal ale takto vařit koprovku to je otřes.Dnes už si lidé pochutnají na čemkoliv a mám dojem,že kdyby si zvykli na pocukrované lejno tak to budou považovat za pochoutku hlavně,že jim to chutná.Toto není otázkou chuti ale demagogie takzvaných rádoby kuchařských experimentátorů za každou cenu.A ještě si myslí jak umí vařit.

        15.06.2013 01:13:17


    • Michaela
      Michaela

      Vynikající chuť, dobrá konzistence, snadný postup přípravy. :-)

      06.05.2013 11:50:39

    • lumik
      lumik

      nikdy ne horký vývar do horké jíšky,vždy studene proti teplému,odpadnou starosti se žmolky,ale existují i cedníky,nejen mixér,že?

      17.03.2013 10:01:04

    • Lucie
      Lucie

      taky jsem varila poprve koprovku a byla vyborna podle tohoto receptu :)

      15.12.2012 18:13:36

    • Alexandra
      Alexandra

      vynikající!

      Koprovku jsem dělala poprvé v životě a byla opravdu výborná a jednoduchá!

      19.12.2011 21:20:11

    Nalezeno receptů: 152

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.