reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,2

    587×

    4,2 587
  • 45 min

  • 72×

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 699 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 932 hodnocení

Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!

3. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 672 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 753 hodnocení

Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky

2. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Trvanlivé potraviny do zásoby: Víte, jak je správně skladovat?

1. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,2 587 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 739 hodnocení

Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?

31. 3. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 281 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 626 hodnocení

Vařte levně a ze zbytků - ulevíte peněžence i planetě, navíc si skvěle pochutnáte

30. 3. 2020

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 168
    • pakorytko
      pakorytko

      Tuhle omáčku vaříme v rodině po mnoho let, ba co, po generace stejným způsobem. A není mi známo, že by někomu nechutnala, či že by se jí přejedl. Samozřejmě, že všeho moc škodí a nevaříme ji dennodenně nebo obden, ale na zahrádce nesmí chybět pořádný záhon kopru, který si najde své místo, mimo zmiňovanou omáčku, také ve studené kuchyni: zálivky do salátů, při nakládání kozího sýra, zavařování okurek . . .

      11.08.2013 13:33:21

    • Bubac
      Bubac

      Koprovka babiččin recept

      Dobrý den, koprovka je jedna z omáček mnoha chutí a úprav, Hodně lidí ji má znechucenou z podoby sterilovaný kopr a moukou zahuštěná voda. U nás se dělá z osol. vývaru, ten zahustíme jížkou,povaříme pro likvidaci žmolků, přidáme smetanu (nebo pln.mléko a šlehačku), dohušťujeme moukou ve smetaně, nebo mléce a nakonec po odstavení do horké omáčky dáváme nasekaný čerstvý kopr (nebo mražený) a rozmícháme žloutek (lepší barvička) Teď zbývá jen dochucení solí, cukrem a octem - nutné ohřát v omáčce a zvolna vmíchat aby se nesrazila. Ta pravá alchymie je v poměru cukru,soli a octa. pomalu si to zkoušejte,ochutnávejte, až se dostanete k té pravé chuti, která Vám bude vyhovovat. Nebojte se experimentovat, chuť by měla být výrazná, je to přeci koprovka :o) Nakonec vrazit maso, vajíčka natvrdo a jíst s čím je Vám libo.

      30.06.2013 13:25:39

    • paty55
      paty55

      Obrácená koprovka

      Do studeného mléka dám jednu zakysanou smetanu,ocet,žloutek,cukr,hl. mouku a sůl.přivedu k varu,když omáčka zhoustne přidám čerstvý kopr.Vše podle chuti.

      17.06.2013 23:04:02


    • rem-ludmila
      rem-ludmila

      Koprovou omáčku i salátovou vařím snad 20 let ,hlavně vždy všem moc chutná ale kopr i ten salát musí být čerstvý a daný až úplně nakonec a dále už nevařit jinak to néni ono. Podávám s knedlíkem nebo i bramborem a vajíčka k tomu.

      16.06.2013 10:47:24

    • jedovazabicka
      jedovazabicka

      koprovka po našem

      Já dělám koprovku takto: dám vařit vodu, osolím, okyselím octem (ochutnám to).
      Když se začne voda vařit, tak tam po jednom vložím rozklepnutá vejce (2-3 na osobu) a nějakou chvíli nemíchám, aby se vejce neroztekla (hlavně žloutek). Pak zahustím hl. moukou rozkvedlanou ve studené vodě (udělám to trochu hustší, něž budu chtět později omáčku). Chvíli povařím a pak zaliji šlehačkou (1 kelímek asi 200-250 ml). Nakonec vhodím nasekaný omytý čerstvý nebo mražený kopr a trochu osladím a dále již nevařím. Jíme ji s oloupanými bramborami uvařenými ve slupce.
      Dobrou chuť.

      15.06.2013 20:08:20

      • Stáńa
        Stáńa

        Re: koprovka po našem

        Oškrábu malé nové brambory, zaleju vodou, přidám kousek másla, sůl, celou cibuli a dám vařit. V mléce (plnotučné) rozkvedlám hladkou mouku a jeden žloutek, když jsou brambory zpola uvařené vyndám cibuli a zaliji mlékem a dovařím. Do hotové omáčky přidám nakrájený čerstvý kopr (nevařím, aby mněl kopr tu správnou chuť), natvrdo uvařená vejce, která nastrouhám do omáčky a trošku octa

        15.06.2013 21:44:33

    • Zuzka
      Zuzka

      Do koprovky citron,taky to jde.Dlouho jsem vařila diety v nemocnici a ty jsme ochucovali citronem,ale není to ono.Ale ten čerstvý kopr,dát už do jíšky,tak to je teda něco.Nikdy bych nejedla koprovku ze sterilovaného kopru a toto je něco podobného.Kopr ztratí barvu a taky chuť.Není nad to,dát kopr až nakonec a už nevařit.

      15.06.2013 07:51:58

    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      každý vaří podle své chuti,ale souhlasím s čerstvým koprem až na konec a nakrájet ne mixovat

      08.06.2013 08:59:10

      • Pavel10
        Pavel10

        Re: Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

        lumik a autro by si si nechal také opravit od automechanika amatéra co ci myslí,že je odborník.Myslím hlavně ta nová auta.

        15.06.2013 01:25:37


    Nalezeno receptů: 168

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.