reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    521×

    4,2 521
  • 45 min

  • 68×

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 139
    • Premio
      Premio

      Jen žasnu,jak dokážete prznit klasické a staré recepty. Do koprovky olej,podravku a nebo mléko. Do koprovky patří máslo a žádný olej, smetana a žádné mléko a hodně čerstvého kopru. Bylo to klasické vesnické letní jídlo,které má svojí tradiční receptůru,tak to prosím neničte těma nesmyslama. Všude ve světě si svoje tradiční pokrmy tvrdě hájí a vy tady předvádíte takovýhle prznění a to se netýká jen koprovky. Proč se radši nesnažíte nalézt opravdu staré recepty, aby jste viděli,jak se vařilo a hlavně, by jste zjistili, jak byla česká kuchyně bohatá a to i ta selská.

      12.06.2013 00:04:29

    • Michaela
      Michaela

      Vynikající chuť, dobrá konzistence, snadný postup přípravy. :-)

      06.05.2013 11:50:39

    • lumik
      lumik

      nikdy ne horký vývar do horké jíšky,vždy studene proti teplému,odpadnou starosti se žmolky,ale existují i cedníky,nejen mixér,že?

      17.03.2013 10:01:04

    • Lucie
      Lucie

      taky jsem varila poprve koprovku a byla vyborna podle tohoto receptu :)

      15.12.2012 18:13:36

    • Alexandra
      Alexandra

      vynikající!

      Koprovku jsem dělala poprvé v životě a byla opravdu výborná a jednoduchá!

      19.12.2011 21:20:11

    • vhutla
      vhutla

      Neoscilovat

      Omáčka je vynikající, jen je potřeba opatrně zacházet s moukou, jinak dojde k oscilacím: je to husté - přidám mléko, je to řídké přidám mouku a.t.d. Nakonec jsem to ředil několika kapkami vody z vařených vepř.jazyků.

      10.12.2011 13:48:52

    • mu 1
      mu 1

      další osvědčený recept

      kopr : od stonků oddělím větvičky drobně nakrájím, stonky svážu do snopku - přední hovězí maso vložím do vroucí osolené vody v papiňáku a do měkka uvařím -. maso vyjmu dám do alobalu aby neoschlo, do zbylého vývaru dám snopek kopr. stonků, krátce vyvařím - omáčka - světlou jíšku zaliju vývarem , nepárám se se žmoloky, ručním mixerem po krátkém odstavení udělám hebký základ do kterého vložím dvě třetiny nasekaného kopru, solím a barvím Podravkou . Po chvíli slabého varu omáčku doladím dvěma žloutky rozkvedlaným v mléku, opatrně aby se v omáčce nesrazily. Na závěr dám mléko, smetanu. ocet, cukr, zbytek kopru, dohustím hl. moukou rozkvedlanou v mléce, krátce povařím dosadím nakrájené maso a hotovo. Pokud máte konzervovaný kopr , tak ten dejte do o máčky na začátek

      27.10.2011 09:45:43

    Nalezeno receptů: 139

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.