reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    492×

    4,2 492
  • 45 min

  • 67×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 127
    • Kuba
      Kuba

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Uvařil jsem, omáčka je vynikající. 3 malé úpravy: 1) kopr nasekat nadrobno na prkénku; 2) kopr všechen až na sám závěr vaření, aby neztratil chuť; 3) třtinový cukr nahradit cukrem obyčejným. Záklechtkou bych omáčku nezahušťoval - stejně to nebylo při dodržení postupu třeba.

      22.08.2018 11:24:38

    • Jan
      Jan

      Jsem kuchař už třetí generace. Koprovka a všechna ostatní jídla by se měla vařit tak jak nás to naučily naše maminky a babičky. Jakékoliv změny v receptech jen škodí. Třtinový cukr do koprpovky je asi jako bych dal hranatá kola na auto. Příklad napíšu Španělský ptáček a v mase bude zabaleno zelí. Už to je něco jiného nelze si upravovat receptury. Tedy lze ale nelze je tak prezentovat.

      07.08.2018 08:17:12

      • lumik
        lumik

        Re: tak tak.

        naprostý souhlas,už jsem sem i psala že recepty by se měly dodržovat,v případě inovace změnit název,jsem také kuchařka proto to víc řeším

        07.08.2018 09:11:07

    • eva
      eva

      koprova omacka

      Tak přesně takhle se koprovka nedělá, možná je to apríl s tím názvem luxusní. Vaření se musí umět.

      24.07.2018 16:37:03

    • Nyx
      Nyx

      Recept se mi nelíbí

      Neznalost základů vaření... horkou jíšku zalévat horkou tekutinou je nesmysl. Dohušťování " amerikou " (mouka+voda), mixování a přidávání kopru na začátku vaření... třtinový cukr, který má specifickou chuť, která se do koprovky nehodí... v tomto případě opravdu o " luxusu " nemůže být řeč a děsí mě představa, že podle takových návodů se třeba učí vařit začátečníci.

      08.07.2018 16:16:19

    • Barbora
      Barbora

      Luxusní koprová omáčka

      Koprovku podle receptu dělám již po několikáté a opravdu chutná celé rodině. Sice kopr nemixuji, ale to je snad každého věc. Psát komentáře typu fuj a humus se sem nehodí. Na takové výlevy se přihlašte do pořadů prostřeno a jim podobné. Tam se dočkáte možná i potlesku :)

      08.07.2018 11:24:20

      • kalivoda
        kalivoda

        Re: Luxusní koprová omáčka

        Koprovou omáčku déláme na připraveném bešamelu a jemnost omáčky určuje mléko,smetana nebo šlehačka ,kopr jemně nasekáme a vhodíme do omáčky a už dále nevaříme.aby jsme zachovaly chut´kopru.

        21.07.2018 18:38:33

    • Zuzka
      Zuzka

      Recept se mi nelíbí

      postup je postupem neandrtálce, který začal vařit z leknutí. Nebo napsat, aby kopr do omáčky byl rozmixován v mixéru? No, to může napadnout jen člověka, který moc nevaří! Hrůza děs!

      10.06.2018 16:16:34

    Nalezeno receptů: 127

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.