Luxusní koprová omáčka

45 min | omáčka | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 961684x
Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.
Komentáře receptu 105
Uvařil jsem to (Recept vařilo 64 lidí)


Postup přípravy receptu

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

Vilienka autor receptu:

Luxusní koprová omáčka

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

na porcí
4,3
skvělý recept
417 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

Celkový počet komentářů: 105
  • koprajda Jana 27.08.2017 06:56:49

    Já koprajdu miluji,co návštěva tržnice,tak omajda.Ona se dělá stejně,jenom s obměnami.Dám si vařit vodu do konvice.Do kastrolu dám máslo s trochou oleje,rozpustím,přidám mouku a míchám jíšku,nesmí zhnědnout.Když je hezky napěněná,přidám cukr dle potřeby,chvíli míchám a zaleju trochou horké vody,stále míchám a přilévám vodu tak,aby množství bylo tak 1vody:2mléka.Osolím,mírně popepřím a nechám vařit.Pozor,utíká z hrnce,takže,hlídat,tak 15-20min.Mezi tím si do plecháčku dám ocet,možno do něj dát cukr a převářím ho.Tak se vám omajda nezdrcne.Po uplynuti doby vařeni vliji potřebné množství mléka a 12%smetanu,povařím a po lžících přidávám ocet a ochutnávám.Přdávám i cukr a sůl.Aby byla omáčka mňam,právě záleží na tomto dochucení.Teprve až nakonec přidám jemně nakrájený kopr a to hodně,nechám pouze přejít varem,odstavím,přikryji poklicí a nechám chvíli odpočinout,aby se ingredience spojily. Možno při vaření přidat hov.bujon,příloha maso nebo věřené vejce,knedl,brambor.Já osobně nepotřebuji nic,sním jen tak dva hluboké talíře a jsem spokojená.Druhý den je nejlepší

  • Proboha Jirka 17.10.2016 16:21:27

    Lidičky drahý, vývar do koprovky v žádném případě!!! Koprovka není guláš.

    • Re: Proboha Michal 29.08.2017 11:56:32

      Vývar samozřejmě ano, dodá omáčce sílu.

    • Re: Proboha Rostislav 24.03.2017 07:24:25

      Odkdy se proboha do guláše dává vývar ????? :(

    • Re: Proboha Vladimír Matula 20.06.2017 09:01:32

      V každém případě vývar do koprovky ano. A že to není guláš? Toť pravda, není tam paprika, česnek majoránka, kmín apod. Apropó, když je člověk šokovnej, může dát horký vývar do horké jíšky, ale musí to být opravdu hodně rychlé a rychle rozšlehávat. V tom případě hrudky nebudou.

    • Re: Proboha Robin 17.04.2017 16:54:40

      Vývar je základem každé chutné omáčky. Vodu z kohoutku, to snad nééé

  • Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka Hellen 10.08.2017 15:06:14

    V tom receptu není napsaný cukr, já tedy moc nesladím, ale trochu se tam dát musí, jinak si tu chut neumím představit-jenom ocet a sůl.

    • Re: Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka TerezA 26.08.2017 12:33:17

      Nevidite v receptu napsany trtinovy cukr? :) i v ingrediencich i v textu... a protoze podle tohodle receptu jsem koprovku varila uz davno, tak vim, ze cukr tam byl napsany vzdy :)

Nalezeno receptů: 105
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept