reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Luxusní koprová omáčka

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.


  • 4,3

    521×

    4,2 521
  • 45 min

  • 68×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

    Celkový počet komentářů: 139
    • Řehoř
      Řehoř

      Všechny recepty porušují profesionální přípravu pokrmů. Chyby při přípravě základů, horkou jíšku zaléváme zásadně studeným vývarem, chybí důležitá poznámka o provaření omáčky minimálně 30 minut, používání bujonů, vegety, instantní jíšky atd. Laik pak podlehne iluzi, že dobře uvařit je jednoduché, opak je pravdou. Zvykne si na nechutné blafy, ale myslí si, že umí vařit.

      05.01.2019 11:07:32

    • Kiki
      Kiki

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Opravdu vás pohoršuje třtinový cukr? Tak si tam dejte bílej, já bych tam nedávala žádnej, cukru mám ve stravě dostatek. A další si stěžuje na vývar? Vy nevíte že omáčky se dělají z vývaru? Že jsou pak sytější chutnější a výživnější? Wtf?

      06.12.2018 16:30:56

    • alamilačkova
      alamilačkova

      Kôprová omáčka

      Z masla a hladkej múky urobíme bledú zápražku. Zalejeme ju mliekom / ja pridávam aj sladkú smotanu / ,posolíme , osladíme,povaríme.Nakoniec okyslíme a pridáme nadrobno posekaný kôpor. / Recept podľa Slovenskej kuchárky z r.1968 / . mliekom pridávam aj sladkú smotanu, okyslím citrónom.

      15.11.2018 21:23:23

    • Jasna Čumpelíková
      Jasna Čumpelíková

      Jaký horký vývar? Jaký třtinový cukr? Co je to za prasarnu?

      13.10.2018 18:52:37

    • Hanka
      Hanka

      Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka

      Že vývar do koprovky nepatří? Co to je za blábol? Samozřejmě, že tam dám vývar z masa, které pak budu je koprovce podávat. Podle mě je recept správný. Ten, kdo tu prohlašuje, že se omáčka dělá z vody, tak sorry, ale pak je to pěknej patlal, který nemá o kvalitní domácí stravě ani potuchu!

      26.03.2017 12:04:51

    Nalezeno receptů: 139

    Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.