Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

45 min | hlavní chod | 4 porce | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 341x
Jde o starodávný oblíbený recept mojí babičky na chutný pokrm, který připravovala na husí hody.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Nejprve uvaříme polévku z husích drobů a kořenové zeleniny. Připravíme si uvařené husí droby, uvařenou kořenovou zeleninu a uvařená kuřecí játra. Dnes se zřídka přidávají uvařená vykrmená husí játra, ale byly takové časy, kdy se husí játra používala jako samostatná delikatesa v různých úpravách.

Nachystáme si horký přecezený vývar z polévky z husích drobů, rozmrazíme zelený hrášek nebo použijeme čerstvý hrášek. Husí droby - žaludek, srdce, pokrájíme na plátky i s uvařenými kuřecími játry, maso z křídel a krku obereme a natrháme na menší kousky. K drobům přidáme uvařenou pokrájenou kořenovou zeleninu z polévky. V hrnci necháme rozpustit husí sádlo, na kterém orestujeme omytou scezenou rýži do sklovita.

Rýži zalijeme až trojnásobným množstvím horkého vývaru, přivedeme do varu a dusíme 10 minut na nejnižším plameni přikryté pokličkou. Až nyní přidáme scezený zelený hrášek a žampiony. Použila jsem sušené žampiony, ale můžeme přidat i čerstvé. Dále přidáme čerstvě posekanou petrželovou nať, pokrájené uvařené husí droby i s uvařenou zeleninou. Nesolíme, vývar je slaný dost, promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme ještě 10 minut na nejnižším plameni. Po této době vypneme plamen a necháme přikryté dojít ještě 20 minut.

Horkou kaši z rýže, zeleniny a z husích drobů můžeme servírovat s jemným zeleným salátem nebo domácími nakládanými sladkokyselými okurkami. Jde o staré maďarské oblíbené jídlo úžasné chuti od našich babiček, které se připravuje s malými obměnami asi v každém domě.

Kaši z rýže a husích drobů můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako teplý mezichod po polévce před hlavním jídlem, případně také jako chutný teplý předkrm v menším množství. Není to míchaná rýže s masem a zeleninou, ani žádné rizoto. Je to slaná rýžová kaše, která vznikne zalitím rýže až trojnásobným množstvím vývaru. Rýže nebude sněhobílá, ale bude zbarvená od vývaru a i ochucená vývarem. Zároveň jde o velmi dobré využití drobů a zeleniny z polévky.

Recept je velmi variabilní a poměrně laciný. Obvykle se toto jídlo podávalo na venkovských hodech jako mezichod anebo samostatný chod. Dnes si můžeme koupit husí droby za velmi přijatelnou cenu v hypermarketech a drahá husí játra můžeme nahradit mnohem lacinějšími kuřecími játry, nic tím nepokazíme, i tak uvaříme perfektní jídlo.

autor receptu:

Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

Počet přidaných receptů: 361

Ingredience

na porce
Vaše cena 2799 běžně 3999 Kč sleva 30 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,7
slabší recept
18 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

Recept se nachází v 8 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 237 receptů
Zorňafa
1. aa-1b 6006 receptů
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3238 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

Přidat příspěvek k receptu Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Nutričně hodnotná strava je důležitá jako základ správného vývoje dítěte a jeho zdraví v dospělosti, s tím jistě všichni souhlasíme. Jak ale ovlivnit, zlepšit či obohatit stravování dětí ve školních jídelnách a jiných kolektivech?

  • Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Často sami sobě nevěnujeme příliš pozornosti, dokud se někde neobjeví problém. Stejně tak zdravé oči, především v mladším věku, většina z nás považuje za samozřejmost. Naše oči jsou však každý den vystavovány mnoha nepříznivým vlivům, ať je to všudypřítomný prach, vítr, pyly, monitor počítače, klimatizace nebo dlouhodobé vypětí díky soustředění.




přidat nový recept