Porce lososa s kůží očistíme, osolíme, opepříme bílým pepřem, zakapeme olejem a necháme v chladu odležet. Připravíme si celerový salát. 0loupanou šalotku nasekáme nadrobno. Oloupaný celer vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a vaříme doměkka. Uvařený celer slijeme a ihned vložíme do nádoby s ledovou vodou. Vychladlý celer necháme okapat, poté ho nastrouháme na jemné nudličky a promícháme s jemně nastrouhanou karotkou a šalotkou. Salát ochutíme solí, mletým černým pepřem, octem a cukrem a promícháme se lžící oleje. Na dobře rozehřátém oleji pečeme filety při střední teplotě nejdříve kůží dolů, dokud nebude propečená a maso z boku nezbělá do 1/3 výšky filetu. Poté lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 - 7 minut. Pak filety vyjmeme a na výpeku necháme rozpustit máslo, do kterého vmícháme nsekanou petrželku. Vše krátce prohřejeme a odstavíme z tepla. Připravené filety lososa rozdělíme na porce, přelieme máslovým výpekem s petrželkou, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s celerovým salátem a oblíbenou bramborovou přílohou.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena