reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Lízátka ze slaného karamelu

Recept na domácí lízátka ze slaného karamelu, kterými můžete překvapit třeba na Mikuláše.


  • 0

    0 0
  • 15 min

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 823 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 764 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu

29. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

29. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Postup přípravy

Předem si připravíme a přesně navážíme všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi. Nejprve si tedy rozehřejeme máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujeme po 15 vteřinách). Odměříme si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejeme, opět si můžeme pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké. Do smetany si poté můžeme rovnou přidat vanilkový extrakt, který však můžeme i vynechat. 

Cukr si můžeme rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavíme na plotnu a na středním plameni mícháme a rozpouštíme. Rozmícháme i všechny hrudky, aby nám poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký a neztuhl by do požadovaného tvaru. Po úplném rozpuštění cukru postupně přiléváme horkou smetanu a stále mícháme. Po spojení cukru se smetanou vlijeme po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále mícháme, dokud se vše nespojí, poté odstavíme z plotny. Čím lepší sůl zvolíme, tím lepší bude celkově výsledný slaný karamel, zde jsme použili růžovou himalájskou sůl. 

Připravíme si jakékoliv silikonové formičky s preferovanými tvary. Lze použít formičky na led či pralinky. Lžičkou plníme jednotlivé důlky ve formičkách, necháme vychladnout a vložíme na chvíli do mrazáku pro úplné ztuhnutí. 

Ztuhlá lízátka ze slaného karamelu vyloupneme z formiček, zapíchneme do nich špilky a ihned podáváme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Lízátka ze slaného karamelu

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.