reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Lízátka ze slaného karamelu

Recept na domácí lízátka ze slaného karamelu, kterými můžete překvapit třeba na Mikuláše.


  • 0

    0 0
  • 15 min

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 603 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 857 hodnocení

BLOG Rychlé Fit recepty: Mini medovníčky podle Blanky

14. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 696 hodnocení

Videorecept: Připravte si výborné tatrankové cukroví podle vítězky soutěže Cukrář roku!

14. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 178 hodnocení

Recept na vánoční vosí hnízda krok za krokem

13. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 695 hodnocení

Jak vybrat kapra?

12. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 567 hodnocení

Čajové pečivo na vánočním stole

12. 12. 2019

Postup přípravy

Předem si připravíme a přesně navážíme všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi. Nejprve si tedy rozehřejeme máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujeme po 15 vteřinách). Odměříme si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejeme, opět si můžeme pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké. Do smetany si poté můžeme rovnou přidat vanilkový extrakt, který však můžeme i vynechat. 

Cukr si můžeme rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavíme na plotnu a na středním plameni mícháme a rozpouštíme. Rozmícháme i všechny hrudky, aby nám poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký a neztuhl by do požadovaného tvaru. Po úplném rozpuštění cukru postupně přiléváme horkou smetanu a stále mícháme. Po spojení cukru se smetanou vlijeme po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále mícháme, dokud se vše nespojí, poté odstavíme z plotny. Čím lepší sůl zvolíme, tím lepší bude celkově výsledný slaný karamel, zde jsme použili růžovou himalájskou sůl. 

Připravíme si jakékoliv silikonové formičky s preferovanými tvary. Lze použít formičky na led či pralinky. Lžičkou plníme jednotlivé důlky ve formičkách, necháme vychladnout a vložíme na chvíli do mrazáku pro úplné ztuhnutí. 

Ztuhlá lízátka ze slaného karamelu vyloupneme z formiček, zapíchneme do nich špilky a ihned podáváme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Lízátka ze slaného karamelu

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.