reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Lístkové škvarkové pagáče k vínu

Můj vlastní osvědčený recept na velmi chutné lístkové pagáče k vínu, které vždy měly velký úspěch u návštěvy i u nás doma. Návštěvy odcházely domů s receptem a s přibalenými pagáči.


  • 2,9

    33×

    2,9 33
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 526 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Postup přípravy

Do mísy dáme prosátou mouku, smícháme se solí a čerstvě mletým černým pepřem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka. Posypeme moukou a necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

Než kvásek vykyne, v mixéru rozsekáme domácí škvarky. Pokud zůstane pár malých kousků, to vůbec nevadí, právě naopak, pagáče budou ještě chutnější. Domácí škvarky mám odložené v domácím vepřovém sádle, proto nemusím těsto ještě zvlášť mastit tenkou vrstvou rozpuštěného vlažného sádla.

Kdo doma nemá odložené škvarky v sádle, těsto po každém rozválení nejprve pomastí tenkou vrstvou rozpuštěného domácího vepřového sádla před každým překládáním těsta, aby zajistil vydatné lístkování těsta. Suché škvarky můžeme umlít i na mlýnku a potom smícháme s domácím sádlem. Osobně dávám rozsekané škvarky do chladničky. Až půjdou škvarky na těsto, tak se nestane, že budou z těsta během válení vytékat. Tuto vychytávku vřele doporučuji každému.

Když kvásek vykyne, přidáme 1 vejce a 50 ml slunečnicového oleje, zbylé vlažné mléko postupně přidáváme po troškách, rukama důkladně zpracujeme na tužší nelepivé pružné hladké těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, jedenkrát těsto propracujeme rukama a rozválíme na tloušťku asi 3 - 4 mm do tvaru obdélníka, na který rovnoměrně rozetřeme připravené škvarky tak, že po obvodě necháme volný pás o šířce asi 3 cm.

Těsto začneme skládat a sice zdola nahoru o jednu třetinu, přes kterou přeložíme horní třetinu těsta, pokračujeme ze stran a těsto přeložíme o jednu třetinu zprava doleva. Dále přes to přeložíme jednu třetinu těsta zleva doprava, až máme na sebe uložených celkem 9 vrstev těsta.

Přeložené těsto dáme na jemně pomoučněný talíř a jemně pomoučníme na povrchu. Těsto přikryjeme utěrkou a odložíme odpočívat do chladničky na 30 minut, potom nám škvarková náplň přiměřeně ztuhne a nevyteče během válení. Nebojte se toho, těsto bude kynout dále i v chladničce a vy nebudete od škvarků upatlaní až po uši během zpracovávání pagáčů. Těsto je velmi pružné a výborně se s ním pracuje.

Celý postup s 30 minutovým odpočíváním těsta v chladničce opakujeme celkem třikrát. Potom těsto vybereme z chladničky, rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm, ne více, aby se nám během pečení pagáče jednotlivé vrstvy nepěkně nesesunuly. Vykrajovací formičku na pagáče vždy vydatně namočíme v mouce po každém vykrojení a pagáče se nám krásně oddělí.

Na vykrojené pagáče uděláme ostrým nožem mřížku. Výborně a rychle se to dělá mřížkou na protlačování brambor. Pagáče zakulatíme otáčivým pohybem oblého nože v naší pravé ruce a současným otáčením pagáčů o hranu naší levé dlaně, čímž budou mít pagáče přiměřenou výšku a pěkný pravidelný tvar. Odkrojky z těsta krátce propracujeme rukama, rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrojíme z nich poslední pagáče.

Všechny pagáče uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a na teple je necháme kynout ještě 20 minut. Mezitím rozšleháme 2 vaječné žloutky se solí a potřeme nimi povrch pagáčů.

Připravené pagáče vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Pagáče pečeme asi 15 minut, dokud nebudou mít pěknou zlatohnědou barvu.

Upečené pagáče vybereme, necháme vychladnout na mřížce, přeložíme na podnos a můžeme podávat k vínu. Pokud čekáme návštěvu, upečeme tyto pagáče v předstihu a zabalíme podnos s pagáči do mikroténové fólie. Pagáče zůstanou krásně měkké a vláčné i druhý den jsou jako čerstvé.

Pokud připravíme větší množství, což vřele doporučuji, protože jsou prudce jedlé, vychladlé pagáče se dají zmrazit. Potom stačí potřebný počet pagáčů večer vybrat a nechat pozvolna rozmrazit při pokojové teplotě a budeme mít vždy po ruce velmi chutné domácí škvarkové pagáče.

Z této dávky mi vyšlo 36 kusů. Oproti jiným škvarkovým pagáčům při poměru škvarků v tomto receptu, který je téměř 1:1, upečeme škvarkové pagáče plné škvarků. Škvarkové pagáče jsou ideální k vínu pro návštěvy a podle mých zkušeností i nejchutnější mezi mými recepty na pagáče.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Lístkové škvarkové pagáče k vínu

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.