reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Lilek dušený s bramborem

Rychlý dietní pokrm připravený z lilku a brambor. Recept je vhodný na jaterní dietu.


  • 5,0

    10×

    5 10
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 548 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Postup přípravy

Brambory necháme ve slupce, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky jako na chipsy - asi 3 mm. Lilek omyjeme a se slupkou nakrájíme na asi 1,5 x 1,5 cm kostičky. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Kolik lilku a brambor záleží zcela na vás podle toho, na co máte větší chuť. Z uvedeného množství jsem vařila jen pro sebe.

Na keramickou či jinou nepřilnavou pánev dáme trošku oleje, který zahřejeme. Stačí jen trochu po dně, aby jídlo nebylo příliš mastné. Olej je zde hlavně kvůli vůni. Na rozpálený olej vložíme bramborové lupínky a jemně je opečeme, asi jen 2 minuty. Potom přidáme kousky lilku, podlijeme trochou vody, jen aby bylo na dně, aby směs neplavala. Jde spíš o to, aby se zelenina dusila v páře. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, jemně osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 15 - 20 minut.

Během dušení občas mrkneme, zda se nám voda ze dna nevypařila, případně trochu podlijeme, aby zelenina neležela na suchu. Brambora ve slupce umožní strávení veškerých škrobů z brambory, naopak bez slupky není tělo schopno škrob ze sebe vypudit. Lilek také neloupeme, protože rutin ve slupce pomáhá zpevnit cévy. Pokrm je velmi vhodný pro diabetiky a žlučníkáře. Lilek celkově je vhodný ke snížení cholesterolu a zlepšuje krevní oběh. Lilek je vhodný proti tukové degeneraci jater a zlepšuje krvetvorbu.

Lilek dušený s bramborem podáváme jako zdravý hlavní chod.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Lilek dušený s bramborem

    Celkový počet komentářů: 2

    • alois
      alois

      rozhodně dobrý recept,ale ne pro žlučníkáře česnek zakázán a smažit na oleji též nee.Po mé úpravě dušeno v páře místo česneku bylinky a trošku másla přidat na konec.Ale nápad supr.dík

      01.06.2018 17:21:53

    • valtrucha
      valtrucha

      No, kuchařsky to nevypadá špatně, ale ve výživovém odstavci je věta " Brambora ve slupce umožní strávení veškerých škrobů z brambory, naopak bez slupky není tělo schopno škrob ze sebe vypudit." Pokud vůbec chceme škrob z těla vypuzovat (proč?) a pokud tomu slupka nějak napomáhá, tak tvrdit, že 3 mm tenké lupínky jsou "brambora ve slupce" je trochu veselé, ne?

      02.12.2015 17:03:40


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Lilek dušený s bramborem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.