reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Libová tlačenka z Žitného ostrova

Jde o velmi chutnou masovou tlačenku s přidáním mleté červené papriky, jak se připravuje v maďarské oblasti Žitného ostrova.


  • 2,9

    35×

    2,9 35
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 652 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Znáte eintopf, quiche nebo kofty? Prověřte své vědomosti mezinárodní kuchyně v našem testu

21. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 650 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 727 hodnocení

Luštěninové rigatoni se sušenými rajčaty a uzeným tofu krok za krokem

20. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 130 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 184 hodnocení

Recept na kuřecí stehna s houbami krok za krokem

19. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 719 hodnocení

Zažeňte hlad v práci! 6 tipů na rychlé jídlo do krabičky

18. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 600 hodnocení

Luštěninové saláty: Jak na zdravý oběd, který opravdu chutná

17. 2. 2020

Postup přípravy

Očistíme vepřové koleno, nožičky a vepřové kůže od chloupků a jiných nečistot, důkladně omyjeme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme polévkovou lžíci soli, 1 bobkový list, 15 kuliček celého černého pepře, 8 kuliček celého nového koření, očištěnou cibuli a 8 stroužků oloupaného česneku.

Vaříme pomalým varem 90 minut a sbíráme pěnu. Maso má být měkké, avšak nerozvařené a nesmí se rozpadat. Vepřové kůže a nožičky vaříme ve vývaru dále ještě 30 minut. Vybereme a necháme všechno vychladnout. Maso vybereme po dvou hodinách vaření a vykostíme. Plecko vaříme v osolené vodě se zbylým kořením, cibulí a česnekem zvlášť, po 30 minutách vaření vybereme a necháme vychladnout. Vývar scedíme a odebereme mastnotu. Pokud maso vaříme v tlakovém hrnci, postačuje čas vaření 45 minut.

Vychladlé plecko pokrájíme na velikost 3 x 1 cm, ostatní maso a mastné části na menší kousky, kůži na jemné proužky délky asi 1 cm. Vložíme do většího pekáče anebo hrnce, osolíme, okořeníme mletým černým pepřem, rozemnutou majoránkou, mletou červenou paprikou - rosol potom nebude chudokrevný a paprika přidá i na chuti, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme přecezeným vlažným vývarem asi 2,5 cm nad masovou směs a dobře promícháme. Směs musí být překořeněná a přesolená, maso natáhne chuť do sebe, jinak by byla hotová tlačenka mdlé chuti.

Směs plníme do tlačenkového rukávu, konce zavážeme potravinovým motouzem. Na vesnicích se ještě tlačenka vaří v ostatním vývaru v kotli, já už nevařím dále. Tlačenku položíme na podnos, zatížíme deštičkou a pravidelně po 20 minutách otáčíme až do vychladnutí, aby měla pěkný tvar a maso s vývarem se rovnoměrně rozložilo. Necháme úplně vychladnout a dáme do chladničky ztuhnout na 24 hodin. Tlačenka se nesmí vkládat vlažná, ani zmrznout, rozpadala by se při krájení. Dané množství postačuje na 1 tlačenkový rukáv. Pokud rukáv nemáme, dáváme do hlubokého pekáče, postup je stejný a vykrajujeme plátky tlačenky odtud.

Libovou tlačenku z Žitného ostrova podáváme s cibulí, octem a čerstvým domácím chlebem. Nastal předvánoční čas zabíjaček, přidávám recept pro ty, kteří mají chuť na dobrou domácí tlačenku a nemají možnost vesnické domácí zabíjačky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Libová tlačenka z Žitného ostrova

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.