Mléko vlijeme do kastrůlku a zahřejeme ho pouze asi na 60 °C. Potom šlehačem na mléčnou pěnu vyšleháme.
Mléko si přelijeme do vysoké silnostěnné sklenice. Chvíli ho necháme stát. Espresso si připravíme klasickým způsobem.
Do sklenice s našlehaným mlékem vložíme dlouhou lžičku. Pomalu po ní necháme do sklenice stéct espresso. Vzniknou tak tři vrstvy: vespod horké mléko, uprostřed bude espresso a nahoře mléčná pěna.
Latte macchiato dozdobíme kakaovým práškem a ihned podáváme.
TIP: Pokud kravské mléko třeba nesnášíte, můžete si kávu připravit i z mléka sójového. To se dá totiž našlehat úplně stejně jako kravské. Espresso si dejte raději do porcelánové anebo nerezové konvičky, aby se dobře přelévalo. Vyzkoušet můžete i takzvané umění latte art: zbytkem pěny z expressa udelejte na mlečné pěně několik teček, které pak jehlicí spojte do kruhu - vznikne tak krásná dekorace se srdíčky.