reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Lasagne podomácku upečené

Praktický recept na chutné lasagne pro české žaludky.


  • 4,5

    37×

    4,4 37
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 742 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 983 hodnocení

Videorecept pro všechny milovníky čokolády: Jemná čokoládová pěna podle Anny

26. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 706 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Sběr černého bezu: Na limonádu, čaj, med i likér

25. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 199 hodnocení

Dokonalá, přitom tak jednoduduchá: Píchaná buchta krok za krokem

24. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 765 hodnocení

Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči

23. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 656 hodnocení

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

22. 5. 2020

Postup přípravy

Pancettu pokrájíme na centimetrové čtverečky a osmahneme na kapce olivového oleje v dobře rozpáleném kastrolu. Mrkev, celer, petržel a řapíkatý celer pokrájíme na drobné kostičky. Pancettu a zeleninu osmahneme dozlatova. Poté přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

Až je vše pěkně orestované, přidáme čerstvě umleté hovězí i vepřové maso. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Důkladně osmahneme, až v kastrolu nebude skoro žádná tekutina. Potom přidáme česnek a krátce osmahneme. Dále přidáme protlak a opět minutu restujeme.

Vytvoříme si sáček s kořením (bobkový list, nové koření, pepř a rozmarýn) a přidáme do kastrolu. Poté vše zalijeme červeným vínem a stáhneme plamen. Za občasného míchání dusíme hodinu a půl. Dále přidáme loupaná rajčata a podusíme ještě asi půlhodinu. Ragú by nemělo být příliš řídké.

Ragú je dobré vařit v kastrolu s velkým průměrem. Budeme-li vařit ragú ve vysokém hrnci, tak se víno bude dlouho odvařovat a ragú by bylo příliš mastné.

Z másla, mouky a nadrobno pokrájené cibule vytvoříme jíšku. Krátce necháme osmahnout, aby jíška nezačala tmavnout, zalijeme plnotučným mlékem a metličkou důkladně promícháme. Ochutíme solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem. Zlehka necháme provařit (alespoň 20 minut) za stálého míchání, aby se bešamel nezačal ode dna připalovat.

Pláty lasagní necháme minutu spařit ve slané vodě, do které přidáme kapku olivového oleje. Po vyjmutí povařených těstovin je nutné je rychle zchladit v míse se studenou vodou.

Do vyššího pekáče (asi 28 x 20 x 6 cm) dáme nejprve vrstvu bešamelu, na ně se vyskládají po celé ploše lasagne a na ně vrstva masového ragú. Potom vše posypeme trochou nastrouhaného parmazánu. Několikrát zopakujeme. Na poslední vrstvu rozložíme lasagne, na ně ragú, na něj bešamel a vše se posype nastrouhaným parmezánem.

Lasagne pečeme asi 35 minut v troubě při 180 °C. Čerstvě upečené lasagne se špatně krájí a servírují na talíř. Pokud potřebujeme servírovat úhledně, tak se musí nechat lasagne vychladnout a potom teprve rozkrájet. Pak je stačí znovu ohřát v troubě. Naservírované lasagne se často nonšalatně zdobí čerstvými lístky bazalky, i když v receptu se bazalka vůbec nepoužívá.

Lasagne podomácku upečené podáváme jako dobrý a vydatný hlavní chod.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Lasagne podomácku upečené

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.