1 hrneček | olej | |
15 plátků | lasagne | |
200 g | šunka od kosti | |
90 g | parmazán | |
směs | ||
---|---|---|
3 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
3 ks | mrkev | |
2 ks | petržel | |
0.3 l | masový vývar | |
0.5 lžičky | sušený tymián | |
2 konzervy | konzervovaná rajčata | |
0.5 lžičky | sušený rozmarýn | |
750 g | míchané mleté maso | |
0.3 l | červené polosladké víno | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
omáčka | ||
50 g | máslo | |
0.5 l | mléko | |
2 ks | hřebíček | |
1 ks | bobkový list | |
50 g | hladká mouka | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
1 lžíce | sušená cibule |
Troubu si předehřejeme asi na 180 ˚C. Lasagne spaříme v osolené vodě s trochou oleje a poté je přendáme do mísy s ledovou vodou. Zastavíme tak proces jejich měknutí a budou potom krásně na skus. Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na jemno. V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a zeleninu restujeme doměkka a dozlatova. Následně vložíme česnek, rozmarýn, tymián a restujeme, dokud se zcela nerozvine jejich vůně. Potom přidáme mleté maso a důkladně provaříme. Dále podlijeme červeným vínem, promícháme a vaříme cca 30 minut. Nyní přidáme hovězí vývar a konzervovaná rajčata, osolíme, opepříme a necháme důkladně provařit za občasného míchání a podlévání asi 40 minut. V mezičase si připravíme bešamelovou omáčku. V menším hrnci přivedeme mléko téměř k varu, přidáme do něj bobkový list, sušenou mletou cibuli a dva hřebíčky. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme cca 5 minut a poté necháme zchladnout. Na malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku. Z mléka odstraníme hřebíčky a bobkový list a vmícháme do něj jíšku a důkladně pomocí metličky promícháme. Směs přivedeme opět téměř k varu a za stálého míchání počkáme, až omáčka zhoustne. Ztlumíme teplotu a ještě chvíli povaříme. Omáčka by měla mít lesklou a krásně hladkou konzistenci. Nyní můžeme omáčku dochutit solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Šunku od kosti nakrájíme na kostičky. Na dno pekáče natřeme připravený bešamel, na něj vrstvíme okapané lasagne a přidáváme vrstvu masové směsi, na kterou přidáme pár kousků šunky. Postup opakujeme až do poslední vrstvy končící lasagnemi, které potřeme vrstvou bešamelu a strouhaného parmezánu. Pekáč s lasagnemi vložíme do předehřáté trouby na cca 35 - 45 minut a pečeme dozlatova. Lasagne po boloňsku ihned podáváme jako chutný a vydatný hlavní chod.
Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Těstoviny v podzimním jídelníčku: Zapečte je!
Zapékané těstoviny jsou velmi vděčné - jsou levné, ne moc pracné a zasytí opravdu celou rodinu. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na těstoviny z jednoho pekáčku - zapečené se zeleninou, uzeninami, ale i houbami.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena