Lahodná kulajda ze sušených hřibů se smetanou

45 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 401x
Kulajda je sytá, velmi chutná a voňavá polévka, kterou možno připravit kdykoliv i ze sušených hřibu a zjemnit máslem a sladkou smetanou. Vyzkoušejte recept na tuto výbornou polévku!
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do velkého hrnce nalijeme 2 litry vody, přidáme sušené pravé dubáky a sušené lišky. Osolíme, přihodíme bobkový list, celý černý pepř, nové koření, přivedeme k varu a vaříme do změknutí hub. Když jsou houby měkké, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut, dokud nezměknou i brambory.

Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, prudce zchladíme a oloupeme. Vejce nakrájíme na kostičky.

Na másle si zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme plátky česneku a když se rozvoní, zasypeme hladkou moukou, kterou opražíme za stálého míchání. Zalijeme 1/2 litrem studené vody, zásmažku rozmícháme metličkou dohladka a přilijeme do polévky. Povaříme dalších 15 minut, přilijeme smetanu ke šlehání a necháme jen krátce projít varem. Do hotové kulajdy vmícháme najemno nasekaný čerstvý kopr, vypneme plamen a necháme chvíli odstát. Na závěr dochutíme kulajdu ze sušených hřibů solí a octem.

Vejce nakrájené na kostičky dáme do misky a do kulajdy si je přidá každý sám. Lahodnou kulajdu ze sušených hřibů se smetanou podáváme horkou s čerstvým a nejlépe domácím pečivem. Kulajda nejlépe chutná druhý den, když se polévka rozleží a chutě se navzájem propojí.

autor receptu:

Lahodná kulajda ze sušených hřibů se smetanou

Počet přidaných receptů: 441

Ingredience

na porce

Recept Lahodná kulajda ze sušených hřibů se smetanou byl 15.10.2017 na 2. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,4
slabší recept
28 hlasujících
  • Recept Lahodná kulajda ze sušených pravých hřibu dubovýc a lišek se smetanou - 1. Kulajda na tanieri


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Lahodná kulajda ze sušených hřibů se smetanou

Přidat příspěvek k receptu Lahodná kulajda ze sušených hřibů se smetanou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept