reklama
hledat uživatel
       

Kyselica

Staročeský recept na polévku chudých! Brambory, mléko a osmahnutá uzenina.


  • 2,9

    561×

    2,9 561
  • 35 min

Ingredience

podle chuti



Energetická hodnota

824 kJ / 197,0 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 700 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 935 hodnocení

Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény?

5. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 674 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 753 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

4. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!

3. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 588 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 740 hodnocení

Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky

2. 4. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 282 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 627 hodnocení

Trvanlivé potraviny do zásoby: Víte, jak je správně skladovat?

1. 4. 2020

Postup přípravy

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásy nebo uzeninu nakrájíme na kolečka.

Do vroucí osolené vody vsypeme propláchnuté brambory a vaříme je, až jsou téměř měkké. Potom přidáme mléko a smetanu s rozkvedlaným žloutkem a moukou. Do kyselice přidáme pepř, kmín, podle chuti ji osolíme a povaříme. Můžeme přidat i trochu mleté papriky pro barvu, ale klidně ji můžeme vynechat.

Během vaření si na pánvi osmahneme klobásu.

Kyselicu rozdělíme na talíře a do každého dáme trochu osmahnuté klobásy. Kyselicu podáváme teplou. Můžeme doplnit čerstvým chlebem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kyselica

    Celkový počet komentářů: 9
    • sikulka
      sikulka

      Valašská kyselica

      Recept mám přímo z Valašska - základ je vývar z uzeného masa - nejlepší jsou žebírka. Přidáme brambory, houby.Když jsou brambory skoro měkké, přidáme kyselé zelí a uvařené uzené maso, zahustíme moukou, rozkvedlanou ve smetaně. Nakonec dáme klobásku.Polévka z brambor, mléka a vajíčka je ošizená jihočeská kulajda o houby a kopr.

      31.05.2018 11:17:29

    • romanaa
      romanaa

      ať hledám, jak...

      ...a já si vždycky myslela, že základem kyselice je kysané zelí, ale tady ať hledám, jak hledám - nenašla.

      17.04.2005 21:11:28

      • Janík
        Janík

        Re: ať hledám, jak...

        hm to máš pravdu .. akorát jsem si říkala, že ji uvařím a teď si nejsem jistá jestli v receptru něco nechybí ? Ale možná, že ne ...

        07.07.2006 09:56:00


      • adlet
        adlet

        ve Slezsku se do kyselice zeli nedava, u nas treba ani ta klobasa.. jenom brambory, vejce a mleko

        24.03.2010 16:24:19

      • MartaPetrovcová
        MartaPetrovcová

        Taky nedávám ani zelí, ani klobásu. Pak už to není kyselice, ale zelnice.

        25.05.2010 10:42:23


    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Kyselica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.