reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kysané bílé zelí

Recept na domácí přípravu kysaného zelí - jemně kořeněné, lahodné chuti a vhodné k přímé konzumaci, do různých jídel nebo po tepelné úpravě jako příloha k masitým pokrmům.


  • 4,3

    4,3 6
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty


Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 525 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

18. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept: Melounový sorbet pro okamžité osvěžení

17. 8. 2019

Postup přípravy

Zelné hlávky (cca 15 kg) zbavíme vadných listů, rozpůlíme, vyřízneme košťál a kruhadlem nakrouháme do větší nádoby, například dětské plastové vaničky. Použít můžeme rovněž krouhanku z obchodu.

Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme ke krouhance. Na jemném struhadle nastrouháme křen přímo na krouhanku. Přisypeme sůl, hořčičné semínko a koprové semínko. Místo kopru můžeme podle chuti použít i kmín. Vše ve vaničce dobře promícháme, až krouhanka pustí šťávu.

Potom krouhanku natlačíme do 15 litrů zelňáku, přilijeme uvolněnou šťávu, zatížíme kamenem cca 4 kg těžkým a zelňák na týden postavíme do tepla 20 - 22 °C, aby se zelí rozkysalo.

Přebytečnou šťávu uvolněnou při kysání sbíráme a uchováme v ledničce. Potom přemístíme zelňák do teploty 12 - 15 °C a po zpomalení kysání a slehnutí zelí vrátíme zpět odebranou šťávu.

Po 2 měsících kysání je zelí vhodné ke konzumaci a můžeme je průběžně ze zelňáku odebírat až do května. Dbáme při tom, aby nad zelím byla stále hladina láku. Potom zbylé zelí s lákem natlačíme do skleniček (370 ml) a sterilujeme 15 minut při 80 °C.

Kysané bílé zelí podáváme k různým pokrmům podle chuti. Takto konzervované zelí spotřebujeme do doby, než je k dispozici nové.

Energetická hodnota: 117 kJ / 100 g

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kysané bílé zelí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.