reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve ohřejeme 400 ml mléka, ve kterém rozpustíme 50 g cukru a odebereme 100 ml oslazeného mléka na kvásek. Do mísy prosejeme mouky a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme 100 ml odebraného oslazeného vlažného mléka a necháme na teple vykynout kvásek, trvá to asi 15 minut.

Mezitím v hrnečku rozpustíme 3 lžíce domácího vepřového sádla a necháme vychladnout na vlažno. Ve zbývajících 300 ml vlažného oslazeného vlažného mléka rozmícháme 2 vaječné žloutky.

K vykynutému kvásku přidáme vlažné rozpuštěné vepřové sádlo, vlažnou žloutkovo-cukrovo-mléčnou směs, důkladně všechno zpracujeme rukama na hladké lesklé pružné těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teple jen 10 minut, nebo bude nasledovat delší fáze zpracování, během které těsto pořádně nakyne.

Množství mléka a mouky je jen orientační údaj, který je závislý od vlhkosti použité mouky. Proto mléčnou směs přidáváme postupně po malých částech do požadované konzistence těsta. Vlhká mouka bude potřebovat méně mléka, suchá mouka zase více.

Po 10 minutách dáme těsto na lehce pomoučněnou desku, jemně pomoučníme i povrch těsta, rozválíme na obdélník o rozměrech 33 x 50 cm. Stranu o délce 33 cm až do výšky 20 cm rozdělíme ostrým nožem rovnoběžně na 33 proužků o šířce 1 cm. Nyní nasleduje ta piplavá práce, postupně vezmeme do ruky vždy 3 proužky a spleteme je v jeden vrkoč, až budeme mít 11 vrkočů.

Od delší strany nerozděleného těsta o straně 50 cm rovnoměrně rozetřeme nutellu tak, že po obvodě vynecháme volný pás těsta o šířce asi 3 až 4 cm. Naplněné těsto srolujeme do závinu po vrkoče, vrkoče přeložíme postupně přes závin. Oba konce závinu spojíme stlačením a závin stočíme do kruhu, kterého oba konce spojíme jemným stlačením k sobě, tak vytvoříme tvar věnce.

Věnec opatrně přeneseme na plech vystlaný teflonovou folií nebo pečícím papírem, potřeme zbylými bílky a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 50 minut na funkci horní a dolní ohřev bez ventilátoru.

Kynutý věnec s nutellou necháme vychladnout na mřížce, potom ho dáme na podnos, pokrájíme na porce a podáváme. Těsto je lehké, velmi jemné, krásně nadýchané s početnými dírkami a není přeslazené. Tento kynutý koláč je velmi chutný, vláčný a měkký i druhý den.

Věnec můžeme připravit i s jinou náplní, například povidly, tvarohem, pudinkem, ořechy, mákem, jablky či jinou náplní. Věnec podáváme jako sladkou sváteční snídani, chutná ke kávě či čaji. Moučník je vhodný i pro návštěvy. K tomuto moučníku můžeme podávat zvlášť plátky čerstvého másla, aby si mohl každý ještě natřít věnec podle chuti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kynutý věnec s nutellou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.