reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

7. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Kynutý sladký koláč bez kynutí

Kynutý sladký koláč bez kynutí

Tento koláč skutečně nemusí kynout a po upečení je přece jen krásně nakynutý. Recept na jednoduchý, chutný a rychle hotový koláč, který je vynikající ke sladké snídani s kakaem.


  • 2,8

    33×

    2,8 33
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 841 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 610 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 684 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na smaženou cuketu v sýrovém těstíčku s dýňovým pyré

12. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

11. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

10. 11. 2019

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vanilkový cukr, cukr krystal, prášek do pečiva a všechno spolu promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Když kvásek vykyne, přidáme celé vejce, přilijeme olej a v robotu mícháme na hladké, měkké, nelepivé a pružné štrúdlové těsto, dokud se na povrchu těsta tvoří velké bubliny.

Připravené těsto vyklopíme ihned na pomoučněnou desku a bez dalšího kynutí s ním ihned pracujeme. Těsto rozdělíme špachtlí na dvě poloviny. Každou polovinu ještě rozdělíme na 2 části a z každé části dlaněmi vyválíme o něco delší váleček jako je naše forma na pečení.

Vezmeme dva rozválené válečky, na horním konci je spojíme stlačením a jen na volno spleteme jednoduchý vrkoč, kterého dolní konec spojíme a zasuneme na spodek pod vrkoč. Stejným způsobem spleteme z dvou válečků i druhý vrkoč.

Každý vrkoč vložíme do formy vystlané pečícím papírem. Použila jsem formu na biskupský chlebíček o velikosti 33 x 11 x 7 cm nebo formu na srnčí hřbet. Každý koláč potřeme na povrchu vaječným žloutkem, který jsme rozmíchali se lžící studeného mléka. Nyní můžeme posypat cukrem krystal, mandlemi, ořechy, mákem anebo necháme jen nahladko.

Bez dalšího kynutí ihned vložíme do studené trouby, teplotu nastavíme na 180 °C a pečeme 40 minut na funkci horní a dolní ohřev, dokud se nám povrch nezbarví do krásné zlatohnědé barvy. Nebojte se, koláče během pečení pěkně nakynou. Upečený koláč vybereme a necháme vychladnout na mřížce.

Kynutý sladký koláč bez kynutí pokrájíme na 0,5 cm plátky a můžeme je podávat ke snídaní potřené máslem, nutellou, marmeládou nebo jen tak. Koláč je neuvěřitelně lehký, měkký, nadýchaný, vláčný s mnoha velkými oky a je velmi chutný. Z nápojů jsou ke koláči vhodné kakao, čaj nebo dobrá káva. Koláč je výborný i na desátou ke svačině nebo pohoštění pro návštěvy.

Tento koláč můžeme různě plnit nebo obohatit mandlemi, ořechy, mákem, rozinkami, kandovaným ovocem, posekanou čokoládou, skořicí a kakaem. Výhodou koláče je, že všechno se zpracuje naráz, těsto nemusí kynout před pečením a během pečení krásně vykyne.

Koláč je vzdušný, lehký, chuťově jemný, nepřeslazený a vláčný. Koláč je do jedné hodiny hotový a možno ho hned podávat, což jistě uvítají pracovně zaneprázdněné rodiny s dětmi, maminky, babičky a jiní domácí kuchaři. Koláč je mnohem lepší než kupovaná vánočka z obchodu, přitom mnohem kvalitnější a nepoměrně lacinější, nehovoříc o tom, že domácí je domácí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kynutý sladký koláč bez kynutí

    Celkový počet komentářů: 4
    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Kynutý sladký koláč bez kynutí

      ahoj pikihanka,
      mám z toho úprimnú radosť, že si s koláčom spokojná a výborne sa ti vydaril i s ochutením podľa teba. s tou múkou je to tak, že záleží od kvality použitej múky, ak je múka vlhšia, treba jej pridať viac alebo pridať menej tekutiny, ak je múka suchšia, potom treba menej múky na uvedené množstvo tekutiny, ev. viac vody na na dané množstvo múky, preto je údaj múky a tekutiny u koláčov viac-menej orientačný. práškom do pečiva naviac bol koláč ešte ľahší a nadýchanejší, žiadnu chybu si nespravila :-)
      veľmi si ma potešila, dakujem za odozvu :-)
      Prajem Ti Pekný deň!

      24.02.2016 11:15:00

    • pikihanka
      pikihanka

      Komentář k receptu Kynutý sladký koláč bez kynutí

      všem nám moc chutná,do těsta jsem přidala o 4 lžíce cukru více-celkem teda 8 lžic a je sladký tak akorát.Omylem jsem dala celý prášek do pečiva a také to vůbec nebylo na škodu.Mouku jsem musela dát také o trochu navíc,dle receptu jsem měla řídké těsto.Do jedné půlky jsem přidala hrozinky namočené v rumu a mandle.Druhpu sem uděllala také s mandlema a nahoře posypala makem.Pekla jsem na teplotu a dobu uvedenou v receptu a úplně super.Dík za obyčjný,rychlý a dobrý recept.Určitě nepeču naposledy.Hanka

      24.02.2016 10:51:28

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Kynutý sladký koláč bez kynutí

      Ahoj zlata (tecka) kamencikova,
      ked som tento koláč po prvýkrát spravila, rozhodla som sa rovnako ako ty.
      tvoj pekný komentár ma veľmi potešil :-)
      som rada, že si spokojná.
      veľmi pekne dakujem za odozvu

      23.02.2016 08:42:07


    • zlata (tecka) kamencikova
      zlata (tecka) kamencikova

      Kysnyty sladky kolac bez kysnutia

      Tento recept som skušala prvy krat a je užasny lahky ako perinka nadychany fajnovučky iny uz ani skusat nebudem --- je to vynikajuci recept!!!! Ďakujem Vam

      23.02.2016 06:50:57


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Kynutý sladký koláč bez kynutí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.