těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
2 ks | žloutek | |
1 lžíce | sádlo | |
60 g | cukr krupice | |
4 lžíce | slunečnicový olej | |
1 lžička | citronová kůra | |
350 g | polohrubá mouka | |
0.5 balení | sušené droždí | |
drobenka | ||
2 lžíce | máslo | |
4 lžíce | cukr moučka | |
1 lžička | skořice mletá | |
4 lžíce | polohrubá mouka | |
náplň 2 | ||
1 plechovka | meruňky | |
300 g | rybíz | |
náplň | ||
500 g | tvaroh | |
250 g | zakysaná smetana | |
0.5 balení | vanilkový pudink | |
2 lžíce | mletý cukr | |
2 ks | lime |
Do mísy odvážíme mouku, po krajích osolíme. Uprostřed vytvoříme důlek, nasypeme sušené droždí, přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru, olej, sádlo, vymísíme a necháme 45 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň. V misce prošleháme jeden vaničkový tvaroh, jeden v alobalu, zakysanou smetanu, šťávu i kůru ze 2 limetek (nebo 1 citronu), půl balení vanilkového pudinku a mletý cukr podle chuti. Vykynuté těsto přemístíme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, rozprostřeme tak, aby vznikla spodní část koláče. Potřeme tvarohem, posypeme ovocem, zde použity zavařené meruňky a rozmrazeny rybíz. Posypeme drobenkou. Na drobenku použijeme dva díly polohrubé mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství cukru. Tip - polovinu mouky lze nahradit strouhaným perníkem a také můžeme přidat lžičku skořice. Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 minut. Koláč s tvarohem a drobenkou podáváme jako dezert ke kávě či čaji.
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Koláče z plechu: Ovocné, tvarohové i s mákem
Jaká by to byla předzvěst skvělého víkendu bez sladké vůně linoucí se z trouby. Připravili jsme pro vás 8 receptů na koláče, na které nedáme dopustit.
Fenomenální tvarohové řezy v 8 variantách
Prověřené recepty na vynikající řezy z tvarohu, které můžeme připravit pro každou příležitost. Z piškotového těsta, s ovocem i bez a hlavně se spoustou čokolády.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena