reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kynutý jablečný koláč s perníkovým kořením

Recept na nádherně voňavý jablečný koláč z kynutého těsta, který je ozvláštněn příjemnou kořeněnou chuti.


  • 2,8

    18×

    2,7 18
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 529 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, 2 lžíce cukru moučka, vanilkový cukr a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme lžící cukru moučka, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme čerstvé změklé máslo pokrájené na malé kostky a vaječný žloutek. V robotu vymícháme na hladké poloměkké pružné těsto, posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

Mezitím jablka odstopkujeme a oloupeme, nastrouháme na hrubo do mísy, vytlačíme z nich nadbytečnou vodu, posypeme cukrem krystal, přidáme lžíci perníkového koření, pořádně spolu promícháme a náplň máme hotovou.

Vykynuté těsto dáme na dobře pomoučněnou desku, posypeme moukou i povrch těsta a rozválíme do obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm. Těsto posypeme 3 lžícemi dětské krupice tak, aby po obvodu zůstal asi 4 - 5 cm volný pás. Na krupici rovnoměrně rozetřeme připravenou kořeněnou jablečnou náplň. Těsto od delší strany pevně stočíme do závinu tak, aby spoj závinu byl na spodku a oba konce stlačíme na plocho dlaněmi, aby náplň nevytekla.

Závin ostrým nožem pokrájíme na díly asi 3 až 4 cm široké. Jednotlivé díly přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií, položíme je řeznou plochou dolů dále od sebe, protože tyto šneky ještě nakynou. Šneky necháme v teple ještě 30 minut nakynout a potom je potřeme vaječným žloutkem, který jsme rozšlehali s mlékem.

Kynutý jablečný koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní pečení s ventilátorem asi 25 minut, dokud nebude mít na povrchu pěknou zlatohnědou barvu. Upečené šneky vybereme z trouby a necháme na mřížce vychladnout.

Kynutý jablečný koláč s perníkovým kořením dáme na podnos a servírujeme s citronovým čajem anebo jako samostatný druhý sladký chod. Jde o velmi chutný a voňavý jablečný koláč. Během pečení se line po celé kuchyni nádherná kořeněná vůně.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kynutý jablečný koláč s perníkovým kořením

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.