Sladké pečivo plněné námi oblíbenou marmeládou. Recept na výbornou snídani nebo svačinu.
těsto | |
---|---|
60 g | cukr |
1 špetka | sůl |
2 ks | vejce |
6 lžic | máslo |
1 ks | žloutek |
250 ml | mléko |
20 g | droždí |
500 g | hladká mouka |
0.5 lžičky | citronová kůra |
1 lžička | pomerančová kůra |
podle chuti | |
cukr | |
vanilkový cukr | |
na potření | |
2 ks | vejce |
80 g | máslo |
1 lžíce | voda |
Droždí rozpustíme ve vlažném oslazeném mléce. Ve větší míse promícháme mouku s cukry, nastrouhanými kůrami z pomeranče a citronu a vanilkou. Do středu uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek. Mícháme a přiléváme mléko, celá vejce, žloutek a jakmile je vejce zpracované, přidáme sůl a rozpuštěné máslo. Těsto přendáme na pomoučněný vál a rukama jej zpracujeme do nelepkavého těsta. Hladké nelepivé těsto vypracujeme do bochánku, přikryjeme a necháme vykynout do zdvojnásobení.
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 8 menších kuliček, které vyválíme na stejné slabé placky. První kulatou placku uložíme na pečicí papír, potřeme rozpuštěným máslem a přikryjeme další vyválenou kulatou plackou. Opakujeme potřením másla, pocukrováním a dalším přikrytím. Poslední 8. plát těsta necukrujeme a ani nepotíráme máslem. Ze všech všech 8 kulatých těst na sobě vyválíme jeden větší kulatý plát silný asi 0,5 cm.
Z těsta nařízneme 12 trojúhelníčků, které srolujeme do rohlíčků - croissantů. Croissanty uložíme na plech vyložený papírem dál od sebe a necháme opět kynout do zdvojnásobení. Croissanty potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a pocukrujeme cukrem. Pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Croissanty potom plníme marmeládou cukrářskou injekcí podle chuti. Kynuté croissanty s marmeládou jsou výborné vlažné i vychladlé, na snídani, svačinu a jen tak na chuť.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
10+1 otázek: Kdo si pečivo může dopřát a kdo si ho raději odpustit?
V 10 + 1 otázkách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou. Jaký typ pečiva je nejzdravější? A čím ho v případě vyřazení můžeme nahradit? To vše ve videu.
autor Samman
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena