reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kynutý borůvkový koláč

Borůvkový koláč je oblíbenou pochoutkou. Můžeme ho upéci i z borůvek mražených. Není ale nad koláč upečený z čerstvých borůvek.


  • 3,8

    140×

    3,8 140
  • 1 h 30 min

  • 11×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

drobenka

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 525 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

18. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept: Melounový sorbet pro okamžité osvěžení

17. 8. 2019

Postup přípravy

Na přípravu drobenky si v hrnečku rozpustíme máslo, které promícháme s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem.

Poté můžeme začít s přípravou těsta. Mléko mírně ohřejeme, máslo rozpustíme, žloutky oddělíme od bílků. Mléka může být i trochu více než čtvrt litru.

Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Připravený kvásek necháme na pár minut vykynout.

Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru.

Žloutky rozpustíme ve zbytku vlahého mléka a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme těsto, nejlépe elektrickým ručním hnětačem. Těsto není tuhé, spíše řidší.

Těsto hned rukama rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto můžeme rozdělit i na díly a roztáhnout do tří kulatých koláčových forem. Na plechu necháme těsto ještě asi 20 minut kynout.

Koláč posypeme borůvkami, nebo jiným ovocem, nakonec ještě drobenkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut při 150°C.

Kynutý borůvkový koláč zapíjíme mlékem nebo čajem. Nejlépe však chutná k odpolední kávě.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kynutý borůvkový koláč

    Celkový počet komentářů: 13
    • Petra
      Petra

      Kolac vyborny, ja mam tedy opacny problem s testem nez ostatni, na klasicky plech mi ho bylo trosku malo. Ke kavicce je vynikajici. Neni ani moc sladky, coz nam vyhovuje. Urco vyzkousim i s jinym ovocem. Za tento recept palec nahoru :-)

      11.07.2018 13:11:54

    • Jana
      Jana

      Komentář k receptu Kynutý borůvkový koláč

      Těsto je úžasné, ale na velký plech mi stačila dávka z 300g mouky, mohlo by být max z 400g. Drobenku jsem udělala svou vyzkoušenou, jen o trochu sladší a přidala vanil. cukr, protože borůvky jsou trochu kyselé a v těstě moc cukru není. Autor receptu zapoměl na kynutí těsta, já ho nechala kynout 2x, po prvé v míse a po druhé na plechu, ještě než jsem dala ovoce a drobenku.

      29.08.2015 14:00:38

    • Veronika
      Veronika

      Hrozně rozepsaný recept nevim kdo to rozepisoval ale ten text je hrozně roztahaný a nepřehledně udělaný.

      28.07.2015 17:12:01


    • lenka
      lenka

      boruvkovy koláč

      Zítra vyskousim doufám že se mi poveda

      21.06.2015 21:36:37

    • jankha
      jankha

      těsto na koláč je naprosto výborné vláčné jen jsem zklamaná z drobenky, protože my pustila hodně másla takže mastné a nakonec ztvrdla jak beton :-(

      30.07.2014 13:28:07

    • Veronika
      Veronika

      Kdybych chtěla množství jen na jeden pekáček, tak z půlky bude těsto stačit asi, že, nebo ne? já na matiku nikdy nebyla, ale rozhodně ho nepotřebuju na plech a půl :D

      02.07.2013 09:48:17

    • evpug
      evpug

      výborný koláč

      Koláč moc chutnal a proto ho pro velký úspěch peču znovu. Myslím, že nemusí být jen s borůvkama, ale s jakýmkoli ovocem. Zkusím to a pak se o zkušenost podělím.

      04.08.2012 14:04:09

    • petr
      petr

      vyborny boruvkovy kolac jsem zkousel i odsud www.databazereceptu.org

      02.08.2012 15:09:19

    • rikinka
      rikinka

      sa tým pádom nepoužijú ? Len žĺtka?

      03.05.2012 10:08:24

    • noa
      noa

      těsto díky citronové kůře krásně voní už před přidáním do trouby. Po vyndání je koláč dokonalý- jemný, nadýchaný..Musím se ale přiznat, že mi došlo máslo a tak jsem část hmotnosti nahradila olejem a těsto dělala v pekárně.. a povedlo se.

      29.07.2011 23:40:48


    Nalezeno receptů: 13
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Kynutý borůvkový koláč

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.