reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kynuté velikonoční jidáše

Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné! Recept je celkem snadný a nenáročný na suroviny.


  • 4,7

    15×

    4,7 15
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle chuti



Energetická hodnota

1751 kJ / 418,4 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 578 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na domácí nakládaný hermelín

15. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

Recept na linecké těsto krok za krokem

15. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

10+1 otázek: Tuky jsou pro tělo nepostradatelné, kterým se však raději vyhýbat?

14. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Recept na vánoční perníčky krok za krokem

14. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 555 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Postup přípravy

Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).

Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem.

Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu. Případně nám pomůže robot na míchání těsta. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout.

Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky.

Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí.

Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kynuté velikonoční jidáše

    Celkový počet komentářů: 1

    • stavros666
      stavros666

      Kynuté velikonoční jidáše

      Děkuji za inspiraci-udělal jsem je podle Vašeho receptu.Jsou výborné,bez komentáře.
      Po té jsem je udělal na slano a také strávníkům zachutnalo.Prý je musím udělat pak ještě více,no,nebude problém,je to jednoduché a celkem rychlé.Současně posílám pár fotografií a přeji všem dobré chuti....///

      01.04.2019 12:35:12


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Kynuté velikonoční jidáše

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.