Kynuté velikonoční jidáše

1 h 30 min | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2453x
Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné! Recept je celkem snadný a nenáročný na suroviny.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).

Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem.

Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu. Případně nám pomůže robot na míchání těsta. Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout.

Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky.

Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí.

Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo.

Michy autor receptu:

Kynuté velikonoční jidáše

Počet přidaných receptů: 3337

Ingredience

na porcí

Energetický příjem

Kynuté velikonoční jidáše - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 1751 kJ / 418,4 kCal (na 1 porci)
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
13 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Kynuté velikonoční jidáše

Recept se nachází v 53 kuchařkách
Sladkosti  Krnovské tety
veraricna
Sladkosti Krnovské tety 4346 receptů
zjirousek
Moučníky 1279 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kynuté velikonoční jidáše

Přidat příspěvek k receptu Kynuté velikonoční jidáše
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept