Kynuté růžičky s nutellou

2 h 30 min | moučník | 10 porcí | maďarská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 276x
Recept na velmi chutné, sladké, kynuté a dekorativní pečivo ke kávě nebo čaji.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do prosáté mouky přidáme špetku soli, cukr moučka a vanilkový cukr a všechno spolu promícháme. Uprostřed vyhloubíme jamku, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem krystal. Přidáme žloutek a droždí zalijeme vlažnou vodou. Kvásek necháme vykynout - asi 15 minut, potom přidáme olej.

Všechny suroviny zpracujeme na hladké, nelepivé, pružné a poloměkké těsto, které necháme přikryté čistou utěrkou nakynout do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu. Potom těsto ještě jednou ručně propracujeme a vytvarujeme z něho válec, který rozdělíme na asi 10 stejných dílů.

Z jednotlivých dílů uděláme bochníčky, zploštíme rukou a necháme ještě 20 minut kynout. Každý bochníček na jemně pomoučněné desce rozválíme do kruhu a na čtyřech protilehlých stranách ostrým nožem nakrojíme směrem od okraje do středu do hloubky asi 3 - 4 cm.

Do středu dáme asi lžičku nutelly a okolo spojíme jednu část těsta tak, aby se jeho dolní cípy trochu překrývaly. Tak stejně postupujeme z protilehlé strany, čímž se vytvoří střed růžičky. Uchopíme další část těsta a obtočíme ji okolo vytvořeného středu růžičky a to tak, aby se opět trochu překrývaly dole jeho cípy, čímž uzavřeme další lístek růžičky. Tak stejně postupujeme z protilehlých stran a tím vznikne hotová růžička.

Růžičky uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, necháme kynout ještě 30 minut a potřeme rozšlehaným vaječným bílkem. Růžičky vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C s ventilátorem a pečeme asi 12 minut.

Vybrala jsem je z trouby a ještě horké růžičky jsem potřela rozpuštěným máslem, čímž se staly krásně lesklé. Mně peče trouba trošku více, proto si čas odsledujte na své troubě, aby růžičky získaly zlato-hnědého zbarvení, postačí tak 15 až 20 minut.

Náplň můžeme použit i jinou, například tvarohovou, povidlovou, ořechovou, makovou nebo pudinkovou - vždy dosáhneme jiný chuťový efekt. Do středu můžeme dát ještě na vrch jednu rozinku, kousek ořechu, sušené ovoce a ještě můžeme posypat mandlovými lupínky. Tvarem jsou růžičky velmi působivé, těsto je nadýchané a velmi lehoučké. Je to velmi variabilní a efektní sladké pečivo.

Kynuté růžičky s nutellou podáváme s kávou nebo čajem ke svačině nebo snídani.

autor receptu:

Kynuté růžičky s nutellou

Počet přidaných receptů: 455

Ingredience

na porcí
2,4
slabší recept
19 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kynuté růžičky s nutellou

Přidat příspěvek k receptu Kynuté růžičky s nutellou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Sekundární neplodnost

    Sekundární neplodnost

    Dlouhodobá a zdánlivě marná snaha o druhé dítě není nijak vzácným či ojedinělým jevem. Máte už jedno dítě, jste rodina, užíváte si ve třech všech svých radostí i starostí, ale po nějaké době se znovu oddáte přetrvávající touze po dalším přírůstku do rodiny.

  • Co je to autoimunitní onemocnění?

    Co je to autoimunitní onemocnění?

    Autoimunitní onemocnění je reakce imunitního systému spočívající v tom, že organismus začne kromě cizích antigenů ničit také své vlastní buňky. Toto onemocnění patří mezi nejzávažnější choroby imunitního systému a jeho závažnost spočívá v možná trochu znepokojující pravdě o tom, že si sami v sobě neseme naprogramování k sebedestrukci.




přidat nový recept