reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Postup přípravy

Do prosáté mouky přidáme špetku soli, cukr moučka a vanilkový cukr a všechno spolu promícháme. Uprostřed vyhloubíme jamku, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem krystal. Přidáme žloutek a droždí zalijeme vlažnou vodou. Kvásek necháme vykynout - asi 15 minut, potom přidáme olej.

Všechny suroviny zpracujeme na hladké, nelepivé, pružné a poloměkké těsto, které necháme přikryté čistou utěrkou nakynout do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu. Potom těsto ještě jednou ručně propracujeme a vytvarujeme z něho válec, který rozdělíme na asi 10 stejných dílů.

Z jednotlivých dílů uděláme bochníčky, zploštíme rukou a necháme ještě 20 minut kynout. Každý bochníček na jemně pomoučněné desce rozválíme do kruhu a na čtyřech protilehlých stranách ostrým nožem nakrojíme směrem od okraje do středu do hloubky asi 3 - 4 cm.

Do středu dáme asi lžičku nutelly a okolo spojíme jednu část těsta tak, aby se jeho dolní cípy trochu překrývaly. Tak stejně postupujeme z protilehlé strany, čímž se vytvoří střed růžičky. Uchopíme další část těsta a obtočíme ji okolo vytvořeného středu růžičky a to tak, aby se opět trochu překrývaly dole jeho cípy, čímž uzavřeme další lístek růžičky. Tak stejně postupujeme z protilehlých stran a tím vznikne hotová růžička.

Růžičky uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, necháme kynout ještě 30 minut a potřeme rozšlehaným vaječným bílkem. Růžičky vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C s ventilátorem a pečeme asi 12 minut.

Vybrala jsem je z trouby a ještě horké růžičky jsem potřela rozpuštěným máslem, čímž se staly krásně lesklé. Mně peče trouba trošku více, proto si čas odsledujte na své troubě, aby růžičky získaly zlato-hnědého zbarvení, postačí tak 15 až 20 minut.

Náplň můžeme použit i jinou, například tvarohovou, povidlovou, ořechovou, makovou nebo pudinkovou - vždy dosáhneme jiný chuťový efekt. Do středu můžeme dát ještě na vrch jednu rozinku, kousek ořechu, sušené ovoce a ještě můžeme posypat mandlovými lupínky. Tvarem jsou růžičky velmi působivé, těsto je nadýchané a velmi lehoučké. Je to velmi variabilní a efektní sladké pečivo.

Kynuté růžičky s nutellou podáváme s kávou nebo čajem ke svačině nebo snídani.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kynuté růžičky s nutellou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.