Na kynuté knedlíky si těsto připravíme následovně: Nejprve je třeba udělat kvásek. Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní větší důlek a do důlku nasypeme cukr. Na cukr poté rozdrobíme droždí a vše zalijeme mlékem. Kvásek necháme nabobtnat. Na bok mísy rozklepneme ještě žloutek a přisypeme sůl.
Po nabobtnání kvásku všechny ingredience vypracujeme mixérem s hnětací metlou do tuhého a nelepivého těsta. Těsto necháme v míse vykynout.
Po vykynutí polévkovou lžící rozdělíme na jednotlivé bochánky, které si mírně vytvarujeme a dovnitř vložíme ovoce (švestky, jahody, borůvky či jiné) podle chuti. Důkladně jednotlivé bochánky zabalíme tak, aby ovoce nečouhalo ven.
Předem si ještě přichystáme do hrnce vodu, kterou přivedeme k varu a jednotlivé knedlíky vložíme na pařáček či hrnec se otvory dole. Přikryjeme poklicí a knedlíky necháme zapařit. Že jsou knedlíky hotové poznáme tak, že se nám nelepí těsto na špejli.
Kynuté ovocné knedlíky potom servírujeme na talíře, sypeme cukrem, skořicí a polijeme máslem. Chutné jsou i s rozmixovaným tvarohem a posypané cukrem.