V misce rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme v teple vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku a vmícháme cukr i sůl. Přidáme kvásek, vejce i rozpuštěné máslo a vymícháme hladké nelepivé těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 16 - 20 kousků a z každého vyválíme bochánek. Bochánky klademe na plech s pečícím papírem a pod utěrkou je necháme ještě 20 minut kynout.
Marmeládu (jahodová, malinová, linecká) rozehřejeme a podle potřeby ji zahustíme mletým tvrdým perníkem. Do náplně můžeme přidal i rum. Vzniklou, středně hustou náplň, přendáme do cukrářského sáčku.
Do nakynutých bochánků vytlačíme skleničkou (lehce posypanou moukou) důlky a cukrářským sáčkem je naplníme marmeládou. Kynuté koláčky s marmeládou pečeme na 175 °C dozlatova.
Vychladlé kynuté koláčky s marmeládou posypeme moučkovým cukrem.