Recept na nadýchané houskové knedlíky. Recept, který se hodí pro každou příležitost, i tu sváteční.
těsto | |
---|---|
1 lžička | cukr |
20 g | sůl |
2 ks | vejce |
20 g | droždí |
1 kg | polohrubá mouka |
2 ks | rohlík (starší) |
podle potřeby | |
500 ml | mléko |
Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků.
Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po 10 minutách je otočíme. Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily.
Kynuté houskové knedlíky podáváme jako přílohu ke gulášům, omáčkám nebo zelí.
Houskové a bramborové knedlíky - připravte je jako mistři!
Přestože dnešní doba přeje spíše dietní kuchyni, do které bohužel české knedlíky zrovna nepatří, dokážete si třeba představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s krásně kynutým knedlíkem? Nebo pečené maso, zelí a? Správně: Knedlík. Zkrátka diety nediety, jsou jídla, ke kterým knedlíky neodmyslitelně patří.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor máma
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena