Kynuté houskové knedlíky

2 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 868939x
Recept na nadýchané houskové knedlíky.
Komentáře receptu 196
Uvařil jsem to (Recept vařilo 146 lidí)


Postup přípravy receptu

Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky.

Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po 10-ti minutách je otočíme.

Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Kynuté houskové knedlíky podáváme jako přílohu ke gulášům, omáčkám nebo zelí.

máma autor receptu:

Kynuté houskové knedlíky

Počet přidaných receptů: 146

Ingredience

4,7
skvělý recept
648 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kynuté houskové knedlíky

Celkový počet komentářů: 196
  • Do dnešního dne jsem knedlíky kupovala, protože jsem myslela, že to nezvládnu. . . ☺ a jelikož se nikomu nechtělo do obchodu, odhodlala jsem se k prvnímu pokusu a...super ☺. Díky za recept a pomoc při překonání obav z vaření knedlíků ☺

  • čáčulka
    Už nevařime jiné čáčulka 22.09.2017 15:14:33

    Knedlík jako od babičky

  • Pro začátečníky Zuzka 21.08.2017 13:22:38

    Tento recept mohu jen doporučit! Jsem úplný začátečník ve vaření, nikdy jsem předtím kynuté těsto nedělala, ale tento recept jsem zvládla na první pokus :) Dělala jsem poloviční verzi, a i tak z toho byly dvě obrovské šišky knedlíků, které se mi sotva vešly do největšího hrnce co mám. Kvůli tomu jsem je musela vařit o něco déle, ale i tak byly úžasné! Jediné co bych začátečníkům poradila je vyndat si mléko, vejce a droždí (pokud ho skladujete v lednici) třeba o hodinu dříve z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pak bych ještě doporučila si připravit klidně dva hrnce s vodou pro každou šišku, protože pak se ty knedlíky varem ještě trochu zvětší (pokud teda nemáte nějaký obr hrnec). Ohledně té soli, já jsem tedy dělala poloviční verzi, což bylo 10 g soli, které mi nešly odměřit na váze, ale bylo to zhruba půlka polévkové lžíce, a ještě jsem pak ty knedlíky vařila (pod pokličkou) v mírně osolené vodě a přišly mi chuťově akorát (a to jsem na slané věci docela citlivá). Pozor jen, že je lepší si na tento recept vyhradit více času, pokud jste třeba nikdy předtím kynuté těsto nedělali jako já :)

  • a pokud ten nakrájenej rohlík osmahnete na másle, máte celkem dobrej knédl

  • Luxusní !!! Alice 18.08.2017 13:19:31

    Přiznám se, že jsem po vzoru své matky přistupovala ke knedlíkům s posvátnou hrůzou - od malička jsem od ní slyšela, že jsou pro ni knedlíky nepřekonatelný problém a protože to je jinak výborná kuchařka, vzala jsem to jako nesmírně těžkou věc, kterou ovládne jen hrstka vyvolených.
    Raději jsem je kupovala, než abych se pokusila o vlastní. Tento recept byl první, který jsem zvolila, jako pokus začlenit se do vyvolených co ovládnou umění knedlíku. Knedlíky dle tohoto receptu jsou naprosto perfektní a celý proces je velmi jednoduchý.
    Dělala jsem je z poloviční dávky a bohatě to stačilo pro 4 dospělé osoby a 2 děti a ještě půlka šišky zbyla. Už nikdy knedlík nebudu kupovat, tyto jsou naprosto dokonalé.

  • super recept, již po několikáté je dělám a vždy se mi povedou, manžel se jen oblizuje :)

  • Komentář k receptu Kynuté houskové knedlíky Marcelka 31.05.2017 12:46:13

    Jednoznačně mňam !!! ☺

  • Komentář k receptu Kynuté houskové knedlíky Denisa 28.04.2017 11:03:24

    Domácí knedlíky jsem dělala poprvé, ale povedly se a já jsem spokojená. Skvělý recept. :)

  • Komentář k receptu Kynuté houskové knedlíky Jarka 26.02.2017 17:24:23

    Dnes jsem dělala poprvé a už jiné dělat nebudu.Povedli se a jsou výborné......ňam

Nalezeno receptů: 196
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Kynuté houskové knedlíky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept