reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

podle potřeby

těsto

Postup přípravy

Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky.

Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po 10-ti minutách je otočíme.

Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Kynuté houskové knedlíky podáváme jako přílohu ke gulášům, omáčkám nebo zelí.

reklama

Podobné recepty

Komentáře k receptu Kynuté houskové knedlíky

Celkový počet komentářů: 200
  • Jarushine
    Jarushine

    Komentář k receptu Kynuté houskové knedlíky

    Když jsem včera přišla do restaurace kousek od našeho domu, kde prodávají domácí knedlíky, tak mi servírka řekla: " Knedlíky už nejsou " (jak by taky jo o půl jedenácté dopoledne:-)). No, nic, zapla jsem internet v mobilu, našla jsem si tento recept, koupila mouku, rohlíky (ano, čerstvé, ale po opečení na másle to nevadilo) a droždí a " hurá " domů dělat knedlíky. Přitel po oznámení, že knedlíky už nebyly a já se teda chystám dělat domácí, byl už nachystaný, že přece nebudu dělat knedlíky, ať se s tím nepářu a že dojede pro knedlík do města - je mi to jasné, měl strach, že nebudou poživatelné.... nakonec se nechal přemluvit, že to aspoň zkusím a když tak máme chleba (dělala jsem segedin). No, myslím, že knedlíky už budu dělat jenom domácí :-). Dělala jsem je z poloviční dávky a máme dvě velke knedle v lednici :-). Děkuju moc za recept, ukládám do vyzkoušených receptů a posílám dál!

    12.11.2017 12:51:16

  • cukrarna
    cukrarna

    Kynuté houskové knedlíky

    Recept určitě vyzkouším

    11.11.2017 19:57:16

  • Monika
    Monika

    Byly to moje první knedlíky co jsem dělala a jiné dělat nebudu.Jsou opravdu moc dobré a nejsou složité.Moc děkuji za skvělý recept. Dneska budou k svickove omáčce.

    29.10.2017 11:29:39

  • Radka Pausová
    Radka Pausová

    První pokus

    Do dnešního dne jsem knedlíky kupovala, protože jsem myslela, že to nezvládnu. . . ☺ a jelikož se nikomu nechtělo do obchodu, odhodlala jsem se k prvnímu pokusu a...super ☺. Díky za recept a pomoc při překonání obav z vaření knedlíků ☺

    24.09.2017 13:41:15

  • čáčulka
    čáčulka

    Už nevařime jiné

    Knedlík jako od babičky

    22.09.2017 15:14:33

  • Zuzka
    Zuzka

    Pro začátečníky

    Tento recept mohu jen doporučit! Jsem úplný začátečník ve vaření, nikdy jsem předtím kynuté těsto nedělala, ale tento recept jsem zvládla na první pokus :) Dělala jsem poloviční verzi, a i tak z toho byly dvě obrovské šišky knedlíků, které se mi sotva vešly do největšího hrnce co mám. Kvůli tomu jsem je musela vařit o něco déle, ale i tak byly úžasné! Jediné co bych začátečníkům poradila je vyndat si mléko, vejce a droždí (pokud ho skladujete v lednici) třeba o hodinu dříve z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pak bych ještě doporučila si připravit klidně dva hrnce s vodou pro každou šišku, protože pak se ty knedlíky varem ještě trochu zvětší (pokud teda nemáte nějaký obr hrnec). Ohledně té soli, já jsem tedy dělala poloviční verzi, což bylo 10 g soli, které mi nešly odměřit na váze, ale bylo to zhruba půlka polévkové lžíce, a ještě jsem pak ty knedlíky vařila (pod pokličkou) v mírně osolené vodě a přišly mi chuťově akorát (a to jsem na slané věci docela citlivá). Pozor jen, že je lepší si na tento recept vyhradit více času, pokud jste třeba nikdy předtím kynuté těsto nedělali jako já :)

    21.08.2017 13:22:38

    • Amalie
      Amalie

      Re: Pro začátečníky

      Zuzko když nemáš velký hrnec na vaření knedlíků tak použij dvojitý pekáč na maso, já to tak taky dělám a pohodlně se tam vejdou dva.

      31.10.2017 02:54:34

  • Alice
    Alice

    Luxusní !!!

    Přiznám se, že jsem po vzoru své matky přistupovala ke knedlíkům s posvátnou hrůzou - od malička jsem od ní slyšela, že jsou pro ni knedlíky nepřekonatelný problém a protože to je jinak výborná kuchařka, vzala jsem to jako nesmírně těžkou věc, kterou ovládne jen hrstka vyvolených.
    Raději jsem je kupovala, než abych se pokusila o vlastní. Tento recept byl první, který jsem zvolila, jako pokus začlenit se do vyvolených co ovládnou umění knedlíku. Knedlíky dle tohoto receptu jsou naprosto perfektní a celý proces je velmi jednoduchý.
    Dělala jsem je z poloviční dávky a bohatě to stačilo pro 4 dospělé osoby a 2 děti a ještě půlka šišky zbyla. Už nikdy knedlík nebudu kupovat, tyto jsou naprosto dokonalé.

    18.08.2017 13:19:31

  • petr
    petr

    a pokud ten nakrájenej rohlík osmahnete na másle, máte celkem dobrej knédl

    02.11.2012 20:54:17

Nalezeno receptů: 200

Přidat příspěvek k receptu Kynuté houskové knedlíky