reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Kváskový žitno-pohankový chléb

Recept na velmi chutný domácí chléb splňující požadavky na zdravou výživu. Na přípravu a pečení použijeme domácí pekárnu.


  • 4,2

    4,2 5
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 823 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Postup přípravy

Ten kdo si bude chtít připravit tento chléb, musí umět pracovat se žitným kváskem. Pokud si chcete připravit žitný kvásek, recept je zde. Jinak je také možné si sušený kvásek zakoupit v prodejnách zdravé výživy.

Necháme si rozkvasit žitný kvásek - 100 g žitné mouky, 100 ml vody a kvásek uložený v lednici. Asi 3 polévkové lžíce vykynutého kvásku odebereme do skleničky a vložíme do lednice. Zbylý kvásek vlijeme do dížky, přidáme vlažnou vodu, sůl, kmín, olej, mouku a můžeme přidat semínka podle chuti.

Pekárnu nastavíme na program těsto. Konzistence těsta musí být o něco hustější, než je těsto na palačinky. Program necháme běžet tak 5 - 10 minut, pak necháme těsto kynout přibližně 6 hodin, až je vidět, že je těsto dostatečně nakynuté. Ideální je pekárna s programem kvašení. Pokud nemáme pekárnu s tímto programem, tak to nevadí, stačí zajistit pokojovou teplotu. Je dobré použít také potravinářskou fólii na zakrytí dížky a udělat do ní pár dírek, aby šel k těstu vzduch.

Po vykynutí již těsto nemícháme, nastavíme pekárnu na program pečení. Moje pekárna se dá nastavit na dobu pečení 60 minut. Když program skončí, přidávám ještě 10 minut.

Kváskový žitno-pohankový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme k různým pokrmům.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Kváskový žitno-pohankový chléb

    Celkový počet komentářů: 1

    • Vlachová
      Vlachová

      Vynikající

      Děkuji za tento recept, jednoduchá příprava a výsledek vždy povedený, chléb vynikající.

      18.04.2016 09:48:56


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Kváskový žitno-pohankový chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.