reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kváskový chléb s rozmarýnem

Upéct doma kváskový chleba, jak to dělaly naše babičky, není tak složité, jak se zdá na první pohled.


  • 4,0

    4 8
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

Večer dáme do mísy žitnou mouku, přidáme kvásek a tolik vody, aby mám vzniklo těsto o hustotě něco mezi kynutým těstem a těstem na lívance. Mísu přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě do druhého dne do rána. Ráno z vykvašeného těsta odebereme tři lžíce kvásku na příště. Ten uchováváme v lednici. Do kvásku přidáme všechny přísady a vypracujeme nejlépe elektrickými metlami těsto, které je tužší než kynuté na buchty. Pozor při přidávání vody, pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, chléb pak bude větší. Přikryjeme utěrkou a necháme stát při pokojové teplotě.

Asi za pět hodin těsto vyklopíme na vál posypaný moukou a těsto ručně propracujeme, vytvarujeme do bochníku, vložíme do pomoučněné ošatky nebo do mísy vyložené pomoučněnou utěrkou. Přikryjeme a necháme kynout dalších asi pět hodin. Kynutí kváskového chleba není třeba hlídat tak pečlivě jako u kvasnicových těst, protože zde kynutí probíhá pomalu. Po uplynutí doby kynutí nastavíme elektrickou troubu na 250 °C a vložíme do ní menší hrnec s vodou.

Plech velmi lehce vymažeme olejem, vyklopíme na něj chleba, chleba omyjeme vodou a nahoře ho nastřihneme, aby nám nepukl. Až je trouba rozpálená na maximum, vyndáme hrnec s vodou a vložíme chleba. Pečeme na 250 °C asi 10 minut, pak troubu stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 40 minut.

Upečený kváskový chléb s rozmarýnem vyndáme z trouby na necháme vychladnout.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kváskový chléb s rozmarýnem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.