reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Kváskový bramborový chléb ze špaldové mouky

Recept na velmi chutný kváskový chléb ze špaldové mouky s brambory, který zůstane déle vláčný a čerstvý jako v den pečení.


  • 2,7

    2,7 7
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 525 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

18. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept: Melounový sorbet pro okamžité osvěžení

17. 8. 2019

Postup přípravy

Do mísy robota dáme 1 polévkovou lžíci aktivního kvásku - recept zde. Ke kvásku přidáme 150 g hladké chlebové špaldové mouky T 630 a 150 ml vlažné vody, spolu prošleháme vidličkou a máme připravený rozkvas na náš chléb.

Mísu zabalíme do igelitové tašky a rozkvas necháme volně na pultě pracovat 12 hodin (nejlépe na noc). Ráno přidáme k vykynutému rozkvasu 450 g vlažné vody a pořádně spolu prošleháme vidličkou.

Dále přisypeme 400 g prosáté špaldové chlebové hladké mouky a 300 g světlé pšeničné chlebové hladké mouky T 650, přidáme 160 g uvařených vlažných nastrouhaných brambor, osolíme 20 g soli, okořeníme lžičkou celého kmínu a pomocí mísících háků vymísíme v robotu na měkčí hladké těsto.

Každých 10 minut první hodinu těsto od spodu od okrajů mísy špachtlí nadzvedneme, přeložíme do středu a stlačíme ve středu v místě přeložení, za každým přeložením mísu pootočíme a opakujeme kolem dokola ten stejný postup. Překládání těsta během první hodiny uděláme celkem 6x za sebou v 10 minutových intervalech. Mísu s těstem zabalíme do igelitové tašky a necháme volně kynout na pultě 1 hodinu.

Vykynuté těsto na kváskový chléb vyklopíme na pomoučněnou desku, pomoučněnýma rukama rovnoměrně roztáhneme do oválu, který srolujeme jako závin a vytvarujeme na velikost ošatky. Ošatku dobře pomoučníme, vložíme do ní vytvarované těsto a povrch těsta posypeme moukou.

Těsto na chléb znovu zabalíme do igelitové tašky a necháme volně kynout na pultě asi 2 hodiny, během této doby kontrolujeme a vykonáme palcový test. Palcem uděláme v těstě jamku a když se jamka už jen lenivě vrací zpět, vyhřejeme troubu na 220 °C. Do středu dáme prázdny plech a na spodek položíme prázdny pekáč, aby se také vyhřál na tuto teplotu.

Chléb z ošatky opatrně vyklopíme na teflonovou fólii, přeneseme na dopředu vyhřátý plech, vložíme péct do trouby a do pekáče na spodku trouby nalijeme vroucí vodu. Dvířka trouby rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se vytvořila. Při této teplotě pečeme prvních 10 minut, potom teplotu trouby snížíme na 200 °C a pečeme ještě 50 minut.

Upečený kváskový bramborový chléb vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlý chléb pokrájíme na krajíce a můžeme ho podávat jako přílohu k různým jídlům anebo samostatně s pomazánkami, paštikami, šunkou, různými uzeninami a podobně.

Kváskový bramborový chléb ze špaldové mouky je mnohem zdravější než ten obyčejný. Chléb je vynikající pro nemocné, ale i zdravé lidí. Chléb má příjemně oříškovou chuť. Kváskový chléb mohou konzumovat i všichni ti, kteří nesmí z jakékoliv důvodu droždí.

Tento kváskový bramborový chléb ze špaldové mouky má křupavou kůrku a nadýchanou vzdušnou měkkou střídku s početnými oky, vydrží více dní čerstvý jako v den pečení a je vláčný díky přidaným bramborám.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Kváskový bramborový chléb ze špaldové mouky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.