Kváskové pečivo je na přípravu náročnější, ale pokud si na recept vyhradíte čas, zjistíte, že tak náročné to zase není.
0.8 lžíce | sůl |
350 g | kvásek |
1 lžíce | mletý kmín |
400 g | celozrnná žitná mouka |
250 g | žitná chlebová mouka |
podle chuti | |
---|---|
koriandr | |
sezamová semínka | |
slunečnicová semínka | |
lněná semínka | |
na potření | |
olivový olej |
V míse smícháme 300 g celozrnné žitné mouky, kvásek, vodu a vytvoříme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou či fólií a necháme stát minimálně 4 hodiny. Jakmile těsto nakyne, přidáme sůl, semínka, koření a zbylou mouku. Důkladně propracujeme a přemístíme na pomoučněný vál. Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části rozválíme váleček a následně jej pomocí nože rozdělíme zhruba na 7 stejně velkých kousků. Každý kousek těsta zpracujeme v rukách na bochánek. Těsto je dost lepivé, proto si ruce předem pomoučíme a podle potřeby mouku doplňujeme.
Bochánky z kváskového těsta vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je olivovým olejem a necháme je další hodinu opět kynout. Prvních 15 minut je pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Poté teplotu a snížíme na 170 °C a pečeme zhruba dalších 30 - 40 minut podle velikosti bochánků. Kváskové pečivo necháme vychladnout na mřížce a skladujeme zabalené v utěrce. Kváskové pečivo podáváme podle chuti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem
Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
autor Hanka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena