Pokud se rozhodnete založit si kvásek z žitné mouky a vody na domácí pečení chleba, skvělým způsobem, jak využít přebytky, je právě tento recept na úžasné kváskové lívance.
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
těsto | |
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
450 ml | mléko |
45 g | cukr krystal |
350 g | hladká mouka |
1 lžička | vanilkový extrakt |
130 g | žitný kvásek |
náplň | |
250 g | tvaroh |
1 lžíce | med |
na ozdobu | |
ovoce |
V míse rozmícháme kvásek v mléce pokojové teploty, přidáme mouku, cukr, vanilku a smícháme v jednolité těsto. Volně přikryjeme potravinářskou folii a dáme přes noc do lednice. Na druhý den vmícháme metličkou do těsta vejce, špetku soli a necháme dvě hodiny při pokojové teplotě volně přikryté. Mezitím si připravíme tvaroh, který smícháme s medem. Také omyjeme a očistíme ovoce na zdobení. Lívanečník nebo pánev si zlehka pomocí mašlovačky potřeme olejem (nebo lépe přepuštěným máslem či kokosovým olejem), lžící nabereme těsto a na pánvi tvoříme placičky, které na středním plameni opékáme z obou stran dozlatova. Na hotové kváskové lívance dáme lžičku připraveného tvarohu s medem, ozdobíme ovocem a ihned podáváme.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Tip na zdravou snídani: Rychlé veganské lívance krok za krokem
Vyzkoušejte náš recept na rychlou a zdravou snídani. Lívance chutnají výborně s fíky, které nyní dozrávají a jsou k sehnání v obchodech. Navíc působí blahodárně na imunitní systém a napomáhají trávení.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena